Dostupni linkovi

SAD čine sve za Crnu Goru u NATO


Margaret Uehara, ambasadorica SAD u Podgorici
Margaret Uehara, ambasadorica SAD u Podgorici

Pristupanje Crne Gore NATO-u će doprinijeti bržem ekonomskom rastu i povećanju sigurnosti, a priliv stranih investicija biće veći, ocijenjeno je na konferenciji "Članstvo Crne Gore u NATO - Naredni koraci".

Istaknuto je da je NATO najbolji političko-bezbjedonosni okvir za Crnu Goru, jer je mala zemlja koja je prošla proces tranzicije.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, kazala je da njena država čini sve kako bi pomogla da Crna Gora postane članica NATO-a.

"SAD očekuje da Crna Gora napreduje u oblasti vladavine prava i očekuje povećanje podrške javnosti za pristup u Alijansu. Oba procesa su vrlo važna. Crna Gora je svojim rezultatima doprinijela očuvanju mira u svijetu. Pristupanje Crne Gore Alijansi će doprinijeti bržem ekonomskom rastu i povećanju sigurnosti, kako bi priliv stranih investicija bio veći", kazala je Uehara.

Njemačka ambasadorica u Podgorici, Gudrun Elizabet Štajnaker, poručila je na današnjoj konferenciji da je Crna Gora na dobrom putu i da će odluka o članstvu biti donijeta što je prije moguće.

"NATO je najbolji političko-bezbjedonosni okvir za Crnu Goru, jer je mala zemlja koja je prošla proces tranzicije", kazala je Štajnaker.

Bojan Šarkić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, istakao je da je doprinos SAD-a i Njemačke u procesu pristupanja NATO-u nemjerljiv za Crnu Goru.

"Pozivnica za NATO je rezultat napornog rada, i ona pokazuje da naporan rad donosi uspjeh. Dok čeka ratifikaciju parlamenata članica NATO-a, Crna Gora će izvršiti sve svoje obaveze na putu pristupa Alijansi", kazao je Šarkić.

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, rekao je da je Crna Gora završila prvi korak na putu pristupanja NATO-u, ali i poručio da je ostalo još mnogo posla.

XS
SM
MD
LG