Dostupni linkovi

logo-print

Region: Novinari pozivaju na solidarnost sa KRIK


Stevan Dojčinović

Stevan Dojčinović

Oko 40 novinara sa prostora bivše Jugoslavije pozvalo je na građansku solidarnost sa novinarima koji su meta napada medija bliskih vlastima u Srbiji.

"Novinari regiona sa velikom zabrinutošću konstatuju da režimski mediji povećanim intenzitetom, nevidjenim u novijoj istoriji, napadaju kritičare vlasti, a ovih su dana na meti naše kolege novinari, pre svega Stevan Dojčinović, ali i oni koji su stali u njegovu odbranu", naveli su okupljeni u inicijativi Novinarska mreža.

Novinari iz te neformalne regionalne inicijative optužili su provladine medije u Srbiji da drastično krše etički kodeks i svakodnevno pozivaju na linč "nepodobnih" javnih ličnosti i ocenili da to ne samo da ugrožava bezbednost pojedinaca već promoviše mržnju i nasilje kao jedini način komunikacije.

"Ovi mediji su samo slika i prilika, odnosno produžena ruka izvršne vlasti na čelu sa premijerom Vučićem, koja se nikada nije ni pokušala ograditi od sunovrata profesije i ljudskosti u medijima pod njihovom kontrolom. Naprotiv, te lažne novinare i urednike svakodnevno podržavaju, dajući im legitimitet i pružajući im novo orudje i oružje", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da "sa žalošću" konstatuju da isto to čine i pojedine profesionalne organizacije i pozvali gradjane da se solidarišu sa novinarima koji su na meti vladinih medija.

"Ukazujemo da je i uloga tajnih službi, nikada reformisanih, više nego vidljiva na medijskoj sceni, a njihova ogromna moć, stranački instrumentalizovana, predstavlja opasnost prvog reda, pogotovo u zemlji kakva je Srbija, odnosno državi u kojoj su bezbednosne službe bile uključene u ubistva novinara i drugih 'neprijatelja', što je više puta i sudski dokazano", piše u saopštenju.

Dodaje se da bi gradjani, i kroz gradjanske organizacije i individualno, morali da pokažu visoku svest i solidarišu se sa onima koji su na meti režimskih medija.

XS
SM
MD
LG