Dostupni linkovi

Francuska pojačala kontrolu granice posle hapšenja u Belgiji


Belgium -- Armed Belgian police apprehend a suspect, in this still image taken from video, in Molenbeek, near Brussels, March 18, 2016
Belgium -- Armed Belgian police apprehend a suspect, in this still image taken from video, in Molenbeek, near Brussels, March 18, 2016

Francuska je rasporedila dodatne snage za kontrolu svoje granice, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev ocenjujući da je ostao "izuzetno visok stepen" pretnje dan posle hapšenja glavnog osumnjičenog za terorističke napade u novembru u Parizu.

"Od ponovnog uvodjenja graničnih kontrola posle napada 13. novembra u kojima je poginulo 130 i ranjeno više od 350 osoba, govoto 5.000 policijaca upućeno je na granicu", rekao je Kaznev u izjavi za francusku privatnu televiziju TF1. Francuski ministar je rekao da je danas uputio dodatnih 5.000 policajaca posle "razmene informacija s Međunarodnom kriminalističkom policijom (Interpol)".

Posle hapšenja Salaha Abdeslama u petak u Briselu, osumnjičenog da je jedan od glavnih organizatora napada u Parizu, Interpol je uputio preporuku zvaničnicima 190 zemalja na pojačanu opreznost na granicama jer postoji mogućnost bekstva Abdeslamovih saučesnika.

"Mnogo toga ostaje da se uradi i stepen pretnje ostaje izuzetno visok", rekao je Kaznev.

Abdeslam i još jedna osoba povređeni su u petak prilikom hapšenja u briselskoj četvrti Molenbek, pretežno naseljenoj muslimanskim doseljenicima iz Maroka i gde je i on sam odrastao.

U tri policijske akcije uhapšeno je ukupno pet osoba.

Posle ukazane lekarske nege zbog rane na nozi, Abdeslam je danas posle podne prebačen u zatvor u Brižu, na severozapadu Belgiju gde će nalazi u visoko obezbedjenom delu te ustanove.

XS
SM
MD
LG