Dostupni linkovi

Pet osoba poginulo u eksploziji u Istanbulu


Policija na licu mesta, Istanbul, 19. mart 2016.
Policija na licu mesta, Istanbul, 19. mart 2016.

U eksploziji u prometnoj ulici u centru Istanbula poginulo je pet osoba, uključujući bombaša samoubicu, izjavio je u subotu gradonačelnik Istanbula Vasip Šahin.

Šahin je rekao da je u eksploziji povređeno 36 ljudi, od kojih je troje zadobilo teže povrede, prenela je turska agencija Džihan.

Veliki broj irskih državljana je među povrijeđenima u eksploziji u Istanbulu, rekao je u subotu irski ministar spoljnih poslova Čarli Flanagan, dodajući da zvaničnik Ambasade u Istanbulu pruža konzularnu pomoć.

Eksplozija se desila u glavnoj trgovačkoj četvrti, u ulici Istiklal, jednoj od najpoznatijih u Istanbulu u kojoj su vikendima velike gužve.

Turski premijer Ahmet Davutoglu osudio je ovaj samoubilački napad i poručio da će Turska nastaviti svoju borbu "protiv centara terorizma".

"Nijedan centar terorizma neće postići svoj cilj ovakvim monstruoznim napadima", rekao je on.

Davutoglu je dodao da će se borba nastaviti sa istom rješenošću i voljom dok terorizam ne bude potpuno poražen.

"SAD izražavaju solidarnost prema turskom savezniku u NATO-u u borbi protiv zajedničke pretnje, terorizma", izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi i dodao da je ovaj napad posljednji u nizu napada na "nevine civile" u Turskoj.

Turski zvaničnici rekli su da je, prema posljednjim informacijama, za napad u Istanbulu odgovorna ili Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) ili Kurdistanska radnička partija (PKK).

U Ankari je u bombaškom napadu prošle nedelje ubijeno 37 ljudi, a odgovornost za napad preuzela je radikalna kurdska grupa "Sokolovi za slobodu Kurdistana".

U oktobru 2015. godine više od 100 ljudi je poginulo u bombaškom napadu tokom skupa u Ankari.

XS
SM
MD
LG