Dostupni linkovi

Davutoglu se nada dogovoru s EU


Jean-Claude Juncker, Ahmet Davutoglu, Donald Tusk Mark Rutte
Jean-Claude Juncker, Ahmet Davutoglu, Donald Tusk Mark Rutte

Turski premijer Ahmet Davutoglu izrazio je u petak nadu da će postići dogovor s čelnicima EU-a o zaustavljanju migrantskog vala iz Turske u Europsku uniju te istaknuo da za njegovu zemlju pitanje izbjeglica nije predmet trgovanja nego pitanje vrijednosti.

Davutoglu se u petak ujutro najprije sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, predsjednikom Komisije Jean-Claudom Junckerom i nizozemskim premijerom Markom Rutteom. Nakon toga sastanka, njima bi se trebali pridružiti čelnici svih 28 zemalja članica.

Šefovi država ili vlada zemalja članica definirali su u četvrtak, prvi dan svoga summita, smjernice koje predstavljaju neku vrstu mandata za pregovore s turskim premijerom.

EU želi postići dogovor s Turskom prema kojem bi sve izbjeglice koje se domognu grčkih otoka bile vraćene u Tursku, a Unija bi za svakog vraćenog migranta izravno iz Turske preselila jednog u neku od zemalja članica.

Oni Sirijci koji nisu napuštali Tursku imat će prednost za legalno naseljavanje u EU pred onima koji su pokušali ilegalno prijeći u Grčku.

Zauzvrat EU bi osigurala Turskoj veću financijsku pomoć za izbjeglice, ubrzala postupak ukidanja viza za turske državljane te ubrzala rad na otvaranju pregovaračkih poglavlja.

XS
SM
MD
LG