Dostupni linkovi

Njemačka i italijanska mornarica spasile 842 migranata kod Libije


Libijski migranti, ilustracija
Libijski migranti, ilustracija

Njemačka mornarica saopštila je danas da je u libijskim vodama spasila 615 migranata koji su "u očajanju" pokušavali da pređu Sredozemno more.

Prema navodima italijanske obalske straže, koja koordinira operacije spašavanja u libijskim vodama, broj spašenih migranata u utorak je dostigao 951, od čega je njih 615 izvukla njemačka, a 227 italijanska mornarica.

Brod "Frankfurt na Majni" primio je u utorak između 9.30 i 19 sati migrante ukrcane u četiri pneumatska čamca. Oni bi danas u podne trebalo da se iskrcaju u italijansku luku Pocalio na Siciliji.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštio je da je od početka godine preko mora u Italiju stiglo 9.495 migranata.

U tu zemlju dnevno je stizalo u prosjeku 465 izbjeglica u 2014, a u 2015. godini 410 ljudi.

Zbog poboljšanja vremenskih uslova na Sredozemnom moru, moguć je porast broja migranata koji preko Libije pokušavaju da se domognu Evrope, dok je i dalje najviše onih koji preko Egejskog mora preko Turske prelaze u Grčku.

Libiju razaraju oružani sukobi i inflitracija "Islamske države" otkako je nekadašnji lider Moamer Gadafi svrgnut 2011. godine. Nestabilna situacija u toj zemlji najviše pogoduje krijumčarima ljudi i hiljade migranata pokušavaju da se domognu Evrope preko libijskih obala, koje su od Italije udaljene svega 300 kilometara.

XS
SM
MD
LG