Dostupni linkovi

Radončić na sudu: Nisam kriv


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić u srijedu, 16 .marta, se pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv za djela koja mu se navode u optužnici koju je Sud potvrdio 15. februara.

Radončić je danas na ročištu u kratkom obraćanju sudu rekao da je razumio šta mu se stavlja na teret te se izjasnio da nije kriv.

"Postupak će pokazati svu maštovitost i tendencioznost tužioca i uvjeren sam da će proces dokazati da ja nisam kriv", rekao je Radončić.

Prije izjašnjenja o krivici Radončićev advokat Asim Crnalić je tražio od sutkinje Minke Kreho da razmotri mogućnost ukidanja pritvora i informaciju o navodnim nezakonitim aktivnostima SIPA-e dok je Radončić bio na liječenju u UKCS-u.

Sutkinja je rekla da se ne može raspravljati o ukidanju pritvora te da Sud nije obaviješten o aktivnostima SIPA-e, ali da će od Tužilaštva BiH zatražiti informaciju po čijem nalogu je SIPA bila na Kliničkom centru.

Glavni pretres u ovom slučaju bi trebao biti održan u roku od 30 dana.

Advokat Crnalić je za medije pojasnio da je SIPA na UKCS-u istraživala istoriju bolesti Radončića, te od ljekara tražila informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Također, SIPA je i od ambulante porodične medicine tražila informacije o zdravstvenom stanju Radončića.

Radončić se o krivici trebao izjasniti 11. marta, kada je održano ročište na kojem su se Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić izjasnili da nisu krivi.

Prvooptuženi Radončić se tada nije pojavio na ročištu jer se zbog zdravstvenih problema bio smješten u sarajevski Klinički centar. Bolnicu je svojevoljno napustio prije dva dana i vratio se u pritvorsku jedinicu Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 15. februara 2016. godine optužnicu koja Fahrudina Radončića tereti da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo ometanje rada pravosuđa i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

XS
SM
MD
LG