Dostupni linkovi

Klintonova 'izgurala' Sandersa - republikanac Rubio odustao


Ilustracija
Ilustracija

Nakon predizbora za nominaciju predsjedničkog kandidata koji su u utorak održani u desetak američkih saveznih država kod reublikanaca su utrci ostala tri izgledna kandidata Donald Trump, Ted Cruz i John Kasich, dok je kod demokrata Hillary Klinton velikom pobjedom iz kandidature najvjerojatnije 'izgurala' suparnika Berniea Sandersa.

Kandidatkinja Demokratske stranke, bivša državna tajnica Hillary Clinton osvojila je Floridu, Ohiu i Sjevernu Karolinu i ostavrila gotovo nepremostivu prednost pred rivalom Berniem Sandersom demokratskim senatorom iz Vermonta anulirajući prošlotjedni zapanjujući gubitak u Michiganu.

Republikanac Donald Trump pobjedio je na Floridi gdje je teško porazio protukandidata Marca Rubia koji je odustao od daljnje kandidature, ali je u Ohiu izgubio od John Kasicha. U utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata još je uvijek i senator iz Texasa Ted Cruz što će Trumpu uvelike komplicirati nominaciju na stranačkoj konvenciji u srpnju.

Kasich je izjavio da vodi pozitivnu kampanju koja će republikanske birače držati zajedno te da po nominaciju ide do kraja. Nakon izbornih rezultata njegov voditelj kampanje objavio je pismo u kojem je naveo da će Kasich pobijediti i osigurati podršku delegata prije stranačke konvencije u srpnju. No, kao ozbiljni izazivač Trumpu ostao je i Ted Cruz, miljenik konzervativnog pokreta Tea Party, koji računa na veću podršku u državama gdje će se održavati slijedeći predizbori jer tamošnji birači nisu jako kontervativni.

Teški poraz od Trumpa u svojoj je državi Floridi doživio Marc Rubio koji je nakon toga izjavio da odustaje od kandidature. Izabrao sam drugačiji put i ponosan sam na to, izjavio je pred svojim biračima. Na kampanji mu je čestitao Ted Cruz ocijenivši da je bila čvrsta i pozitivna.

Na predizborima u utorak birala se četvrtina ukupnih delegata koji na stranačkim konvencijama nominiraju predsjedničkog kandidata.

XS
SM
MD
LG