Dostupni linkovi

Princ Čarls sa suprugom stigao u Zagreb


Princ Čarls
Princ Čarls

Britanski princ Čarls (Charles) i njegova supruga Kamila (Camilla) stigli su danas u dvodnevnu posetu Hrvatskoj gde počinju turneju po Balkanu u okviru koje će posetiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.

Posle dočeka na zagrebačkom aerodromu "Franjo Tudjman", na koji je prinčevski par sleteo oko 14.30, princ Čarls sa suprugom uputio se na svečani doček u rezidenciji predsednika Hrvatske na Pantovčaku.

Tamo će razgovarati sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović s kojom će razmeniti poklone. Kako je najavljeno, predsednica će gostima pokloniti umetničku sliku i vina Iločkih podruma.

Potom će se prinčevski par uputiti na Gornji grad, na koji će stići poznatom zagrebačkom uspinjačom. Taj deo grada neće biti zatvoren, pa će biti mogući i susreti s gradjanima koji se tamo budu zatekli.

Princa Čarlsa i njegovu suprugu primiće u sedištu vlade na Gornjem gradu premijer Tihomir Orešković.

Tokom boravka u Zagrebu princ Čarls učestvovaće i na obeležavanju 400. godišnjice smrti Vilijama Šekspira (William Shakespeare) u Hrvatskom narodnom pozorištu.

U čast britanskog prestolonaslednika i njegove supruge biće priredjena svečana večera na kojoj će biti 70-tak zvanica - predstavnici politike, religije, poslovnog sveta, umetnosti i nauke.

Princ Čarls i njegova supruga u utorak će posetiti Osijek, Đakovo i Kopački rit.

Kako je ranije najavljeno iz britanske ambasade u Zagrebu, princ od Velsa, koji već godinama radi na ohrabrivanju medjureligijskog dijaloga i većeg razumevanja medju različitim religijama, u Osijeku će prisustvovati ; sastanku predstavnika različitih religijskih i etničkih lokalnih zajednica. Sastanak organizuje osječki Centar za mir i nenasilje, uz podršku britanske ambasade.

Na kraju posete Zagrebu u utorak uveče će prisustvovati i proslavi 70. godišnjice postojanja Britiš kansila (British Council) u Hrvatskoj.

Ovo je peta poseta princa Čarlsa Hrvatskoj. Prvi put je bio još 1978, a zatim je dolazio i tri puta u nezavisnu Hrvatsku u devedesetim godinama, poslednji put 1996.

Posetu britanskog prestolonaslednika i njegove supruge u Hrvatskoj prate pojačane mere sigurnosti, kao i oko 180 domaćih i stranih novinara.

XS
SM
MD
LG