Dostupni linkovi

Rojters: Istraga o raketama pronađenim na beogradskom aerodoromu


Američki avion sa Hellfire raketama
Američki avion sa Hellfire raketama

Vlasti u Srbiji istražuju kako su dve rakete za navođenje američke proizvodnje “Hellfire” (Paklena vatra) stigle na beogradski aerodrom redovnom linijom “Er Srbija” iz Bejruta tokom vikenda, prenosi Rojters

Rakete dužine 1,5 metara bile su u drvenim sanducima u prtljagu aviona i otkrivene su uz pomoć policijskih pasa koji su detektovali prisustvo heksogena. Njihovo krajnje odredište bio je Portland u Oregonu u SAD.

“Eksperti utvrđuju da li su rakete bile opremljene sa bojevim ili sistemima za navođenje namenjenih obuci…One su bile propisano zapakovane u sanducima uz prateću dokumentaciju koja se takođe analizira”, izjavio je jedan izvor u Beogradu za Rojters.

Izvor u službi bezbednosti u Bejrutu rekao je da ovaj tip raketa koristi libanska armija za obuku i da su poslate natrag u SAD. Libanske i američke vlasti su znale za ovu pošiljku i rakete ne predstavljaju opasnost po putnike, kazao je taj izvor Rojtersu.

Raketa “AGM 114 Hellfire”, koju je proizvedo Lokhid (Lockheed) Martin, namenjena je za upotrebu iz vazduha po ciljevima na zemlji (ASM), kao što su oklopna vozila i tenkovi.

“Er Srbija” je saopštila da pomaže u istrazi i da je bezbednost putnika njen prioritet.

Jedna raketa tipa “AGM 114 Hellfire” poslata je greškom na Kubu 2014. i pronađena i vraćena prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG