Dostupni linkovi

Rojters: „Poziv na buđenje“ Angeli Merkel posle izbora


Angela Merkel
Angela Merkel

Kritičari nemačke kancelarke Angele Merkel zbog njene politike otvorenih vrata prema izbeglicama pozvali su je da promeni kurs posle izbora u tri pokrajine, na kojima su njeni konzervativci kažnjeni, a antiimigrantska stranka ostvarila dobar rezultat, prenosi Rojters.

Merkelina Hrišćansko-demokratska stranka (CDU) izgubila je podršku u Baden-Viretembergu, Rajnhald-Palatinateu i istočnoj pokrajini Saksonija-Anhalt. To je bilo prvo glasanje na kojem su građani mogli da ocene njenu politiku prema migrantima.

Desničarska Alternativa za Nemačku (AFD), koja se protivi primanju migranata, dobila je četvrtinu glasova u Saksoniji-Anhalt i postala druga najveća stranka u toj pokrajini, a ostvarila je dobar rezultat i u ostale dve pokrajine.

"Poziv na buđenje" je naslov na prvoj strani današnjeg izdanja lista "Hanadelsblat", sa karikaturom Merkelove koja jedva drži tegove u bojama nemačke zastave.

"Nastavak istim putem više nije opcija", piše u uredničkom komentaru ovog poslovnog dnevnika.

Andreas Šojer, generalni sekretar Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske, sestrinske partije Merkeline CDU, rekao je da Nemačka treba da pronađe brza i efikasna rešenja za ograničavanje priliva migranata.

Nemačka je do sada primila oko 1,1 miliona izbjeglica i migranata iz zemlja zahvaćenih ratovima na Bliskom istoku i siromašnih država iz Azije i severne Afrike.

XS
SM
MD
LG