Dostupni linkovi

Fajman: Nemačka da uvede ograničenje za migrante


Verner Fajman austrijski kancelar
Verner Fajman austrijski kancelar

Austrijski kancelar Verner Fajman pozvao je nemačku kancelarku Angelu Merkel da uvede ograničenja za prihvat migranata. Izbeglice su slabo zainteresovane za one zemlje EU koje su uvele kontingente za prihvat, naveo je Fajman.

Verner Fajman je, u izjavi bečkim dnevnicima "Esterajh" i "Kronen cajtung", kazao da raspodela izbeglica u EU ne funkcioniše, jer se izbeglice isključivo nadaju da će doći do Nemačke.

"Tek kada Nemačka uvede ograničenje i izbeglice bude još samo direktno preuzimala iz kriznog regiona, obustaviće se logika migracije bez reda", poručio je Fajman.

Austrijski kancelar je istakao da Merkelova mora da okonča model trke u kojoj je svaki oni, koji dođe u Nemačku, pobednik.

Trenutno su izbeglice slabo zainteresovane za one zemlje EU koje su uvele kontingente za prihvat, naveo je on.

U vezi sa tim, Fajman je preneo da je Francuska ponudila prijem 30.000 izbeglica, a da nije prihvatila ni 1.000, pošto svi žele u Nemačku i Austriju.

Slično je i sa Portugalom, dodao je austrijski kancelar, podsetivši da je ta zemlja spremna da primi 7.000 izbeglica, da na njih čeka, ali je svega 200 spremno da tamo i ode, jer se svi nadaju da će kad tad dospeti do Nemačke.

Fajman je preporučio Nemačkoj da, kao što je Austrija učinila, uvede jasnu gornju granicu za prihvat izbeglica u visini od 400.000 godišnje.

EU i Nemačka moraju, kao i Austrija, jasno kazati da će onaj ko uz pomoć krijumčara dođe na spoljnu granicu EU biti vraćen, i to bez izuzetaka.

XS
SM
MD
LG