Dostupni linkovi

Savet Evrope: Opasnost od humanitarne katastrofe u Tabanovcima


Stotine zaglavljene u makedonskom blatu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Stotine zaglavljene u makedonskom blatu

Specijalni izaslanik Generalnog sekretara Saveta Evrope za migracije i izbeglice Tomaš Boček upozorio je danas na opasnost od humanitarne katastrofe, ukoliko se situacija u izbegličkom kampu Tabanovci na makedonsko-srpskoj granici drastično ne promeni.

"Više od 400 migranata, od čega su polovina deca, blokirano je u blizini kampa na makedonskoj strani u neprihvatljivim uslovima", rekao je Boček po završetku trodnevne posete Grčkoj i Makedoniji.

Prema njegovim rečima, vremenski uslovi dodatno su pogoršali uslove u kojima migranti borave.

On je pozvao srpske i makedonske vlasti da pronadju dugoročno rešenje za izbeglice koje su se našle u ovakvoj situaciji na putu ka Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju SE.

"Apelujem na države na balkanskoj ruti da ispune svoje pravne, političke i moralne obaveze u skladu sa standardima SE", naveo je Boček.

Specijalni izaslanik SE posetio je i izbeglički kamp u Idomeniju na grčko-makedonskoj granici.On je izrazio duboku zabrinutost zbog katastrofalne situacije u kojoj se nalazi više od 13.000 ljudi, medju kojima je 8.000 žena i dece, saopšteno je iz SE.

XS
SM
MD
LG