Dostupni linkovi

Skoplje : Šest optuženih spremni da priznaju da su regrutovali za IDIL


Ilustracija
Ilustracija

Šestorica optuženih u slučaju "Ćelija", koje optužnica tereti da su ratovali u paravojnim jedinicama u Siriji (IDIL) ili regrutovali makedonske državljane, izrazili su danas spremost da priznaju krivicu u zamjenu za manje kazne.

Njih šestorica su najavili priznaje krivice na ročištu za ocjenu optužnice krivičnog suda u Skoplju kako bi mogli sa Tužilaštvom da se dogovore za manju kaznu, dok su se preostalih pet optuženih, koji su uhapšeni u akciji "Ćelija", izjasnili da nijesu krivi.

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je 2. februara ove godine optužnicu protiv ukupno 11 osoba koje su učestovale u paravojnim jedinicama u Siriji i Bliskom istoku. U to grupi 10 su Albanci, a jedan je etnički Makedonac.

Prema optužnici, oni su od oktobra 2014. do sredine 2015. godine bili dio paravojnih formacija na bojištima u Siriji ili na Bliskom istoku ili su vrbovali makedonske državljane za učestvovanje u tim jedinicama.

Optužnica protiv 11 makedonskih državljana ima više hiljada stranica. Tužilaštvo je duže vrijeme pratilo osumnjičene uz primjenu posebnih istražnih mera, koje obuhvataju i prisluškivanje komunikacija.

U grupi koja je priznala krivicu najneodlučniji je bio Redžep Memiši, hodža skopske džamije Tutunsus, koji je bio zadužen za vodjenje ćelije u kojoj se su sklupljale pare i regrutovali borci.

Za razliku od njega ostala petorica su odmah priznali krivicu na početku ročišta.

XS
SM
MD
LG