Dostupni linkovi

Ivanov: Makedonija plaća greške EU


Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije u posjeti granici sa Grčkom
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije u posjeti granici sa Grčkom

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izrazio je žaljenje zbog toga što njegova zemlja mora da plaća "greške Evropske unije (EU)" u vezi sa izbjegličkom krizom.

"U izbjegičkoj krizi, mi plaćamo greške EU. Makedonija je morala da plati 25 miliona eura od poreskog novca, u zemlji je vanredno stanje, a šta smo dobili od Evrope? Ništa? Ni cent", rekao je Ivanov za njemački dnevnik Bild.

Ivanov je rekao da Makedonija "nije ništa, ni članica EU, ni Šengena, ni NATO-a i da je niko neće", ali da je u situaciji da štiti Evropu od jedne evropske zemlje čija je kontrola izbjeglica nedovoljna.

Makedonski predsjednik je ocijenio da je Njemačka jako dobro odgovorila u humanitarnom smislu na krizu otvorivši granice migrantima u septembru 2015. godine, ali da je doživjela potpuni neuspjeh po pitanju bezbjednosti.

On je podsjetio da je Makedonija željela da razmijeni podatke o "potencijalnim džihadistima", ali da niko te informacije nije želio.

"Tek poslije napada u Parizu su nam se obratili. I tada smo mogli da im kažemo da je ukupno 10 ljudi ušlo u Evropu sa istim identitetom kao jedan od počinilaca", rekao je Ivanov.

Makedonija je prva zemlja na balkanskoj ruti preko koje izbjeglice i migranti pokušavaju da se domognu zemalja centralne i sjeverne Evrope.

XS
SM
MD
LG