Dostupni linkovi

Srbija pokrenula postupak za izručenje troje radikala Hagu


 Alphons Orie a
Alphons Orie a

Srbija je obavijestila Haški tribunal da je pokrenula postupak za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke koje je Tribunal optužio za nepoštovanje suda.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio zbog utjecanja na svjedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

U redovnom izveštaju sudu, podnjetom u srijedu , pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izvjestio je raspravno vijeće da će "predmet u postupku za predaju optuženih, pošto je razmotren na poverljivoj sednici Vlade, biti hitno prosledjen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost".

Zbog nesuradnje u ovom predmetu, Tribunal je u oktobru prošle godine Srbiju prijavio VIjeću sigurnosti UN.

Optužnica protiv Jojića, Radete i Ostojića podignuta je još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što službeni Beograd nije optužene uhapsio, iako je Tribunalov nalog za hapšenje dobio u januaru prošle godine.

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić "zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito" dvojici svjedoka u procesu protiv Šešelja.

Na zasjedanju 10. februara, posvećenom naporima Srbije da nalog za hapšenje provede, predsjedavajući sudac Alphons Orie pozvao je Srbiju da "bez odlaganja" uhapsi i u Hag izruči troje radikala, konstatirajući da Beograd ne suradjuje i ne čini ništa da nalog za hapšenje sprovede.

Obradović je tada uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o "političko-bezbednosnim aspektima" suradnje sa Tribunalom, budući da smatra da "situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna", o čemu je sud, prema njegovim riječima, detaljno izvjestila u povjerljivim podnescima.

Optuženi Jojić, Radeta i Ostojić više puta su izjavili da se neće dobrovoljno predati Tribunalu, što je rekao i njihov lider Vojislav Šešelj, kome bi Tribunal 31. marta trebalo da izrekne presudu po optužnici za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

XS
SM
MD
LG