Dostupni linkovi

Britanska TV dobila podatke o 22.000 militanata


Sa sajta Skaj njuza
Sa sajta Skaj njuza

Britanska televizija "Skaj njuz" došla je u posjed nekoliko desetina hiljada dokumenata koji sadrže imena, adrese, brojeve telefona i porodične kontakte 22.000 militanata koji su se priključili "Islamskoj državi Irak i Levant" (IDIL).

"Skaj njuz" je objavio da joj je bivši pripadnik IDIL-a predao USB sa evidencijom o militantima, koji je prethodno ukrao od njihove interne policije.

Britanska televizija je javila da su u pitanju "formulari" koje su regruti morali da popune kako bi bili primljeni u organizaciju i sadrže informacije o državljanima iz 51 zemalje, prenosi AFP.

Na internet-stranici ove medijske kuće je navedeno da je "`Skaj njuz` obavijestio nadležne organe o ovim dokumentima".

Britanske službe unutrašnjih i spoljnih poslova nisu komentarisale ovu vijest.

Među ovim dokumentima navodno se nalaze informacije o do sada nepoznatim militantima koji se nalaze širom sjeverne Evrope, SAD i Kanade, kao i na teritoriji sjeverne Afrike i na Bliskom istoku.

Bivši direktor sektora za globalne antitetrorističke operacije u britanskoj obavještajnoj službi MI6 Ričard Beret napisao je na "Tviteru" da je ova evidencija od "neprocjenljivog značaja" za analitičare.

Prema kopijama dokumenata koje je objavila televizija, regruti su morali da odgovore na 23 pitanja, uključujući tip krvne grupe, djevojačko prezime majke, "nivo poznavanja šerijata" i prethodna iskustva.

XS
SM
MD
LG