Dostupni linkovi

Mekejn: Izbjeglička kriza rezultat i američkog neuspjeha


Džon Mekejn
Džon Mekejn

Američki senator Džon Mekejn u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike izjavio je kako je izbjeglička kriza rezultat, između ostalog, i neuspjeha Sjedinjenih Država u Iraku i Siriji.

Mekejn je rekao da se radi o evropskom problemu i da bi SAD trebale pomoći u humanitarnom i drugim apsektima, ali i naglasio:

"Kriza je, međutim, rezultat sukoba i neuspjeh Sjedinjenih Država u Siriji i Iraku imao je značajan uticaj na uzrok priliva izbjeglica. Da su Sjedinjene Države uklonile Bašara al-Asada s vlasti i održale kontrolu nad situacijom u Iraku, ne bismo se suočavali sa aktuelnom izbjegličkom krizom."

Zbog toga, naveo je Mekejn, Sjedinjene Države "imaju obavezu da pomogno koliko god je to moguće, kada je riječ o posledicama naših neuspjeha".

On je kazao kako u Siriji sada preovladava uticaj Rusije, Hezbolaha, Irana i različitih drugih frakcija koje dominiraju na način koji čini malo vjerovatnom mogućnost skorog odlaska Bašara al Asada s vlasti.

"Sjedinjene Države, koje se nisu pokazale kao lider, dozvolile su da Rusija dođe u poziciju da ima uticaj na Bliskom istoku prvi put od 1973. godine, kada je Anvar Sadat izbacio Ruse iz Egipta", rekao je Mekejn.

XS
SM
MD
LG