Dostupni linkovi

BiH: Bez dogovora o rezultatima popisa


Popis stanovništva u BiH
Popis stanovništva u BiH

Na sjednici Centralnog popisnog biroa koja je u srijedu održana u Sarajevu nije postignut dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva BiH, a konačno rješenje trebalo bi da bude postignuto na sljedećem sastanku u ponedjeljak, 14. marta.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je novinarima nakon sastanka da će stručno osoblje Agencije za statistiku BiH, zavoda za statistiku Republike Srpske i Federacije FBiH nastojati da do ponedjeljka usaglasi jedinstveni program za obradu podataka popisa stanovništva.

"Zavod za statistiku Republike Srpske ne prihvata čak ni preporuke Međunarodne posmatračke operacije za popis , dok Federalni zavod prihvata te preporuke", rekao je Osmanović.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković navela je da se ne može reći da se ne uvažavaju preporuke IMO tima koji je do sada dao 22 izvještaja, te da postoje određene preporuke koje nisu u potpunosti u saglasnosti sa nekim zakonskim odredbama.

"Dio preporuka, a njih je vrlo malo, predmet je otvorenog pitanja, a riječ je o pitanju mjesta rada i školovanja. Zakon je rekao potpuno jasno šta je uobičajeno mjesto stanovanja i ko je stalni stanovnik", napomenula je Čičkovićeva.

XS
SM
MD
LG