Dostupni linkovi

Njemačka traži od Moskve oslobađanje Savčenko


 Nađa Savčenko
Nađa Savčenko

Njemačka je danas pozvala Rusiju da odmah oslobodi ukrajinsku vojnu pilotkinju Nađu Savčeko, koja je u srijedu nastavlja štrajk glađu i žeđu a kojoj se sudi za ubistvo dva novinara na istoku Ukrajine.

"Suđenje Nađi Savčenko je u suprotnosti sa sporazumom iz Minska i pozivamo, zajedno s našim partnerima, da ona bude odmah oslobođenja iz humanitarnih razloga", izjavio je portparol njemačke vlade Štefan Zajbert.

Prema njegovim riječima, sporazum postignut u Minsku u februaru 2015. godine koji ima za cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine, predviđa razmjenu zatvorenika i talaca.

Nadja Savčenko je 3. marta ponovo počela štrajk glađu i žeđu u znak protesta zbog tadašanjeg odlaganja sudskog procesa, izjavila je u nastavku suđenja u Rusiji da ne odustaje od štrajka.

"Nastavljam štrajk glađu i žeđu", izjavila je ona u sudu u Donjecku, južnom ruskom gradiću blizu granice sa Ukrajinom.

Nađa Savčenko (34) optužena je da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u ljeto 2014. godine.

Sudija je danas rekao da se presuda vojnom pilotu očekuje 22. ili 22. marta a tužilaštvo je ranije zatražilo 23 godina zatvora.

Ukrajinske vlasti su danas odmah na početku suđenja ponovo reagovale zahtijevajući njeno hitno oslobađanje.

Istovremno je objavljno da će pet zemalja članica Evropske unije (EU) uputi apel Uniji da se sankcionišu svi koji su umiješani u proces protiv Savčenko u Rusiji, izjavio je danas šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus.

Ovaj zahtev potpisali su, pored Linkevičijusa, i njegove kolege iz Velike Britanije, Poljske, Rumunije i Švedske, i on bi ove sedmice trebalo da se nađe pred šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Ranije je 200 javnih ličnosti iz svijeta, među njima više nobelovaca tražiilo od EU da izvrše pritisak na Moskvu da oslobodi Savčenko.

XS
SM
MD
LG