Dostupni linkovi

Ubijeno još sedam napadača na granici Tunisa sa Libijom


Zastava Tunisa, ilustracija
Zastava Tunisa, ilustracija

Tunižanske snage sigurnosti ubile su u srijedu sedam napadača u nemirima na granici sa Libijom, čime je broj ubijenih militanata u posljednjih dva dana porastao na 55.

Ministarstvo te zemlje je saopštilo da se potraga za militantima "Islamske države" (IDIL) nastavlja poslije njihovih napada na bezbjednosne snage u noći između ponedjeljka i utorka, javio je AP.

Tunižanske snage su angažovale helikoptere da otkriju naoruzane militante koji se skrivaju izvan Ben Gurdana u neuseljenim kućama u regionu.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad u tom regionu.

Tunižanski premijer Habib Esid za napad krivi "Islamsku državu" i upozorava da napadači pokušavju da preuzmu kontrolu vojne baze u Ben Guerdanu.

Od Arapskog proljeća u Tunisu i svrgavanja predsjednika Zine el Abidine Bel Alija 2011-te, ova je zemlja odabrala put ka demokratiji, ali je istovremno postala rasadnik boraca "Islamske države" u kojoj se oko 3000 Tunižana bori u Siri i Iraku.

Nestabilnost u Libiji u kojoj već djeluje IDIL i iz koje pokušavaju preći u Tunis dodatno otežava situaciju vlastima i snagama sigurnosti ove zemlje.

XS
SM
MD
LG