Dostupni linkovi

Pentagon tvrdi da su vjerovatno ubili visokog komandanta IDIL- a


Umar al-Šišani (Tarkan Batirašvili)
Umar al-Šišani (Tarkan Batirašvili)

Zvaničnici Pentagona su saopštili da su u prošle sedmice u vazdušnim udarima u Siriji najvjerovatnije ubili jednog od glavnih komandanata "Islamske države" (IDIL) poznatog pod imenom Umar al Šišani, zajedno sa još 12 boraca ove militantne grupe.

Kako je saopšteno na press koferenciji napadi su izvedeni 4.marta u više talasa i sa upotrebom dronova.

Press sekretar Pentagona, Petr Cook, je izjavio da su napadi izvedeni u blizini mjesta Al - Šadadeh u Siriji, ranijem snažnom uporištu IDIL-a koje su u februaru osvojili pripadnici Kudskih sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju SAD.

Pentagon navodi da je Umar al Šišani jedan od lidera IDIL- a, čije je pravo ime Tarkan Batirašvili, kontrolisao više vojnih pozicija u IDIL- u, uključjući i funkciju "ministra rata" i da je njegovo stalno boravište bila Raka u Siriji.

Cook je naveo da je u vrijeme vazdušnih udara SAD, Šišani bio u Al - Šadadehu da bi ohrabrio borce IDIL - a koji su pretpjeli nekoliko poraza od lokalnih snaga podržanih SAD.

Američki zavničnik je naveo da Pentagon još uvjek procjenjuje rezulate napada.

Šišani je jedan od stotina Čečena koji se smatraju najjačim borcima IDIL- a u Siriji. On je etnički Čečen, ali porijekom iz Gruzije, preciznije iz doline Pankisi, centra čečenske zajednice i nekada snažnog uporišta militanata.

SAD su za Šišanijem raspisale nagradu od 5 miliona dolara.

Cook ga je opisao kao "na terenu testiranog vojnog lidera" jednog od najsposobnjih u grupi "Islamska država", sa velikim iskustvom u borbama u Iraku i Siriji.

Njegov gubitak značjano će nanijeti štetu IDIL- u, posebeno kada je riječ o sposobnosti regruatcije boraca iz Čečenije i regiona Kavkaza.

Vjerovatno ubjeni Čečen, pridružio se gruzijskoj vojsci 2006-te i borio protiv ruskih trupa tokom kratkog rata između Gruzije i Rusije 2008., oko otcijepljenog regiona Južna Osetija u elitnoj vojnoj jedinici.

Šišeni je iz medicinskih razloga otpušten iz vojske Gruzije 2010-te, a iz zemlje je za Istanbul otišao 2012-te, da bi se IDIL-u pridružio 2013.

XS
SM
MD
LG