Dostupni linkovi

Osmi mart na Kosovu: Marširamo, ne slavimo


Prošlogodišnja akcija podizanja svesti o žrtvama seksualnog zlostavljanja u Prištini
Prošlogodišnja akcija podizanja svesti o žrtvama seksualnog zlostavljanja u Prištini

Sećanjem na žrtve seksualnog zlostavljanja tokom rata na Kosovu, ali i marširanjem u znak protivljenja nasilju nad ženima, obeležen je 8. mart, Međunarodni dan žena na Kosovu.

Državni čelnici visoko su ocenili doprinos žena u izgradnji Kosova, ali je na ovaj dan zatražena i pravda za žrtve seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

U Skupštini Kosova je tokom skupa održanog povodom 8. marta prikazan dokumentarac „Mislim na tebe“, u znak solidarnosti sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, na skupu je rekla da je prošle godine razbijena tišina i stigma o ovim žrtavama, kada je na prištinskom stadionu izloženo 5.000 haljina sakupljenih širom Kosova, u znak pružanja podrške žrtvama seksualnog nasilja.

„Te žene ne traže puno. Traže samo da se prizna njihovo pravo i pravdu unutar i van Kosova. Nije njihova krivica, već krivica pripada onima koji su izvršili ovaj mizerni zločin nad njihovim telima i njihovim životima. Moramo da učinimo sve kako bi ovim ženama i njihovoj deci obezbedili mirnu i svetlu budućnost“, kazala je Jahjaga.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, naveo je da kosovsko društvo treba da radi na unapređenju položaja žena u procesima odlučivanja.

„Naša zemlja više ima potrebu za vama. Država ne može biti potpuno razvijena bez druge polovine društva, a ta druga polovina društva ste vi, drage gospođe“, kazao je on.

Na ovaj dan, državno rukovodstvo je položilo cveće ispred spomenika u Prištini ’Heroine’, posvećen doprinosu i požrtvovanju žena tokom rata na Kosovu.

S druge strane, organizacije iz nevladinog sektora koje se bave ženskim pravima i rodnim studijama organizovale su marš do Vlade Kosova pod motom „Marširamo, ne slavimo“, a u znak protivljenja nasilju zasnovanom na rodnoj osnovi.

Okupljene žene nosile su natpise „Protiv seksizma“, „Protiv homofobije“, „Seksualna sloboda“ i dr. Njihov cilj je bio da se podigne svest o tome da je nasilje prisutno u kosovskom društvu. Za njih je licemerno slaviti ovaj dan, s obzirom da se žene svakodnevno bore za svoja prava.

Igbale Rogova iz Mreže žena Kosova, u izjavi za naš program je navela da žena danas na Kosovu ne uživa ravnopravnost ni u društvu ni u institucijama.

„Imamo vladu koja više liči na skup muškaraca. Zakoni se ne implementiraju. U društvu je i dalje prisutno nasilje nad ženama, nema pravde, odnosno kazne se ne izriču onima koji vrše nasilje. Dešavaju se čak i ubistva, kao što je bilo slučajeva u Prištini i ostalim mestima. Nezaposlenost je veliki problem, jer je mnogo više žena koje ne rade. Javne zdravstvene institucije nemaju dovoljno uslova za pružanje usluga, već su ljudi u tim institucijama stvorili biznise. U zemlji gde je velika nezaposlenost, onda se osećaju i posledice“, kazala je ona.

XS
SM
MD
LG