Dostupni linkovi

Netanjahu odbio sastanak sa Obamom


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je odbio ponudu da se sastane sa predsjednikom SAD Barakom Obamom u Bijeloj kući ovog mjeseca zbog oštre predizborne kampanje u Americi.

Bijela kuća juče je saopštila da je Netanjahu odbio da se sastane sa Obamom, što je potez koji se tumači kao nova epizoda u narušenim odnosima dvije zemlje, posebno poslije sklapanja sporazuma sa Teheranom o iranskom nuklearnom programu.

Tu inicijativu vodile su SAD.

Portparol Bijele kuće rekao je da je Izrael zatražio sastanak prije dvije sedmice i da je izraelskom premijeru ponuđen 18. mart kao datum susreta, ali su američke vlasti kasnije saznale iz medija da je Netanjahu otkazao posjetu.

Netanjahuova kancelarija saopštila je da premijer "cijeni Obaminu želju da se sastane sa njim", ali da je on odlučio da "ne ide u Vašington u ovom trenutku, na vrhuncu primarnih izbornih kampanja u SAD".

Komentatori podsjećaju da je Netanjahu tokom kampanje 2012. godine favorizovao Obaminog protivkandidata, republikanca Mita Romnija, i da sada ne želi da ostavi utisak da podržava određenog kandidata.

XS
SM
MD
LG