Dostupni linkovi

Merkel i Juncker protiv rečenice "balkanska ruta zatvorena"


Angela Merkel, Jean Claude Juncker, i UNHCR šef Antonio Guterres
Angela Merkel, Jean Claude Juncker, i UNHCR šef Antonio Guterres

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker nijesu saglasni sa prijedlogom da se u deklaraciji lidera Evropske unije sa današnjeg sastanka u Briselu nađe rečenica da je "zapadnobalkanska ruta zatvorena" prenosi Hina iz diplomatskih izvora.

Ti izvori tvrde da Merkelova i Juncker traže da se iz nacrta deklaracije lidera EU, koji se danas sastaju sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, izbaci rečenica da je "zapadnobalkanska ruta sada zatvorena".

Prije početka samita EU-Turska održava se čitav niz sastanaka, a do sada su se već odvojeno sastali njemačka kancelarka Merkel, holandski premijer Mark Rutte, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i Komisije Juncker.

Mediji su u nedjelju objavili da će lideri EU na sastanku u Briselu nastojati da "zapečate balkansku migrantsku rutu", povećaju pomoć Grčkoj, a pokušaće i da ubijede turskog premijera da uspori priliv izbjeglica i prihvati na hiljade onih koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.

U nacrtu saopštenja u koji je imala uvid agencija AP se navodi da će lideri EU navesti da se "neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju - ta ruta je sada zatvorena".

Tusk je u svom pozivnom pismu čelnicima zemalja članica istakao da u rješavanju migrantske krize EU mora da vrati normalno funkcionisanje "šengenskog prostora".

"Moramo da se vratimo Šengenu. Zemlje na zapadnobalkanskoj ruti, uključujući i one izvan EU, spremne su i odlučne za puno provođenje naših zajedničkih pravila i odluka, što uključuje i Šengenske propise", kaže Tusk, koji je u sklopu priprema za sastanak EU-Turska posjetio sve glavne gradove na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

On je dodao da bi to značilo kraj politike propuštanja izbjeglica i slanja u susjednu zemlju.

"To samo po sebi neće rešiti krizu, ali je nužni preduslov za evropski konsenzus. U ponedeljak bi trebalo da svi potvrdimo taj pristup. S tim bi zatvorili zapadnobalkansku rutu, koja je bila ulazna tačka za 880.000 migranata koji su ušli tokom 2015. i 128.000 u prva dva mjeseca ove godine", dodao je Tusk.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel Christinana Whirz je u ponedjeljek izjavila da su izvještaji medija da bi na današnjem samitu EU i Turske u Briselu moglo da bude proglašeno zatvaranje "balkanke izbjegličke rute" samo spekulacija, sve dok razgovori još traju.

"Uočila sam novinske izvještaje u kojima se spekuliše da bi balkanska ruta mogla da bude zatvorena, ali želim da kažem da je to u ovom trenutku spekulacija", rekla je Whirz.

Ona je dodala: "Pregovori i razgovori su u toku i moraćemo da sačekamo."

XS
SM
MD
LG