Dostupni linkovi

Crnadak: BiH se sprema za skretanje migrantske rute


Kiparski šef diplomatije Ioannis Kasoulides (D) i Igor Crnadak (L), na press konferenciji u Nikoziji
Kiparski šef diplomatije Ioannis Kasoulides (D) i Igor Crnadak (L), na press konferenciji u Nikoziji

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da se BiH sprema za suočavanje s povećanim brojem izbjeglica u slučaju da glavna migrantska ruta skrene preko njene teritorije.

Crnadak, koji danas boravi u poseti Kipru kazao je da bi zbog ograničenog propuštanja izbjeglica i eventualnog zatvaranja zapadnobalkanske migrantske rute, izbjeglice mogle krenuti potpuno novom trasom koja bi išla preko Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.

"BiH može da pomogne određenom broju izbjeglica u prolazu ali nismo u poziciji ni da razgovaramo o njihovom ostanku", rekao je Crnadak posle razgovora sa kiparskim kolegom Joanisom Kasulidesom..

On je dodao i da bi BiH mogla da zatvori granice ali da takava odluka nije donijeta.

Crna Gora je spremna za eventualni priliv izbjeglica, ocijenio je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

“Crna Gora je uradila spektakularan posao kada su u pitanju izbjeglice sa Kosova”, kazao je Perks za radio Antea M i dodao da je Vlada tada pokazala pokazala kompetentnost i dobru organizazciju, koju su podržale međunarodne humanitarne organizacije.

XS
SM
MD
LG