Dostupni linkovi

Vanredna situacija u Srbiji: Izlile se rijeke, evakuacija


Nakon izlivanja rijeka na teritorijama opština Čačak, Lučani, Arilje i Bajina Bašta proglašena vanredna situacija. Vodeni tokovi rastu. Evakuacija najugroženijih.

Problemi i u požeškom kraju. U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta,nekoliko kuća je potopljeno, a saobraćajnice su oštećene.

Voda je ušla u desetine kuća, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Jelice. Poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta.

Prave se nasipi i stalno zasijeda Štab za vanredne situacije jer vodeni tokovi i dalje rastu.

Počela evakuacija najugroženijih porodica u lučanskim selima Đeraću i Puhovu.

Iz poplavljenog područja u selima Konjevići i Preljina kod Čačka do sada je evakuisano oko 420 ljudi, čije su kuće, pomoćne prostorije i njive poplavljeni usled izlivanja reke Čemernice, rekla je danas načelnica Štaba za vanredne situacije u Čačku Biljana Ikodinović.

Do poplava je došlo zbog velike količine kišnih padavina. Prema rečima Bojane Ikodinović, noćas je palo oko 80 litara kiše po kvadratnom metru. Teška situacija je u Čačku, tačnije kod Preljine, gde je reka Čemernica probila nasipe. Tokom noći evakuisano je oko 15 osoba, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Štab za vanredne situacije proglasio je jutros vanredno stanje u Čačku zbog poplava koje su ugrozile grad i okolna sela, rekla je agenciji Beta načelnica štaba Bojana Ikodinović.

Ona je rekla da su najugroženija sela Konjevići i Preljina zbog izlivanja rijeke Čemernice i da je počela evakuacija tog stanovništva. Takođe su poplavljena i sela Vranići, Milićevci i Gornja Gorevnica.

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić, u toku je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku zbog problema sa vodostajem iznad nasipa kod Preljine.

"Tamo smo uputili snage Žandarmerije, sve naše timove i ljudstvo kojim raspolažemo, ali kontaktirali smo i Vojsku Srbije da se uključe, da budemo pripremljeni ukoliko bude potrebe da se ljudi evakuišu", istakao je Marić.

Prema njegovim riječima, trenutno je u tom delu Srbije najkritičnije, dok je sinoć to bilo u Kosjeriću i Arilju, gde je zbog poplave evakuisano 15 osoba.

Kada je riječ o ostatku Srbije, vodostaj raste na velikim rekama, ali kako je objasnio Marić, to je u granicama redovne odbrane od poplava, zbog čega ne bi trebalo da se očekuju veliki problemi.

U Kosjeriću, Arilju i Čačku radi se o pritokama i bujičnom vodotokovima, na šta je Sektor za vanredne situacije u petak upozorio sve opštinske štabove.

"Poslednja informacija je da je palo oko 80 litara po kvadratnom metru, dok je prognoza bila da će na nekim mestima biti svega 50 litara po kvadratnom metru. Imamo ono na šta smo upozoravali. To vam govori i da nikada ne možete do kraja da se oslonite samo na prognozu, već morate da budete i na terenu da pomognete ljudima", rekao je Marić.

XS
SM
MD
LG