Dostupni linkovi

Davutoglu očekuje prekretnicu u odnosima sa EU


Aleksis Cipras (L) i Ahmet Davutoglu
Aleksis Cipras (L) i Ahmet Davutoglu

Turski premijer Ahmet Davutoglu izrazio je nadu da će današnji samit EU i Turske o izbjegličkoj krizi označiti prekretnicu u odnosima Brisela i Ankare.

Dolazeći na summit u Briselu, Davutoglu je novinarima rekao da je u fokusu sastanka i buduće članstvo Turske u EU, jednako kao hitno rešavanje izbjegličke krize.

"Turska je spremna da radi sa EU, a spremna je takođe i da bude članica EU", rekao je Davutoglu i dodao da se nada da će "samit biti uspješan i da će označiti prekretnicu u odnosima" Turske i EU.

Premijer Grčke Aleksis Cipras pred početak samita pozvao je partnere iz EU da počnu da provode odavno dogovrene planove o rješenju migrantske krize.

"Ako postoje dogovori koji se ne provode onda to nisu dogovori... Pravila treba da važe za sve i svi moraju da provode zajedničke odluke", rekao je Cipras novinarima dolazeći na samit.

Lideri EU dogovorili su se u septembru da na zemlje članice rasporede 160.000 izbjeglica koliko ih je do tada stiglo u Grčku i Italiju. Do 3. marta u druge evropske zemlje prebačeno je manje od 700 ljudi.Do kraja 2015. samo je u Njemačku ušlo više od milion izbjeglica.

XS
SM
MD
LG