Dostupni linkovi

Fico će dobiti mandat za sastavljanje vlade Slovačke


Premijer Slovačke Robert Fico
Premijer Slovačke Robert Fico

Slovački predsjednik Andrej Kiska izjavio je danas da će zatražiti od dosadašnjeg premijera Roberta Fica da formira novu Vladu, pošto je njegova stranka dobila najviše glasova na parlamentarnim izborima prije dva dana.

Fico se suočava sa teškim zadatkom nakon što su četiri od osam stranaka koje su ušle u parlament već odbile mogućnost saradnje sa njim.

Njegova stranka Smjer osvojila je najviše glasova, ali je izgubila većinu u skupštini.

"Nastala je komplikovana situacija. Postoji nekoliko linija podjele među izabranim strankama. Neke od njih biće veoma teško prevazići, ali će to biti neizbježno. Predstavnici stranaka će to morati da riješe, rekao je novinarima nestranački predsjednik Kiska.

Slovačka u drugoj polovini godine preuzima rotirajuće predsjedavanje EU, zahvaljujući čemu će imati centralnu poziciju u debatama o migrantskoj krizi i posljedicama britanskog referenduma o članstvu u EU.

Ficova stranka dobila je 28,3 odsto glasova, što je znatno manje od 44,4 odsto na izborima 2012. godine.

Fico je uoči izbora u vodio antiimigrantsku kampanju, najavio smanjenje poreza na dodatu vrijednost na hranu, kao i besplatan prevoz vozovima za studente i penzionere.

Ekstremno desna profašistička Narodna stranka naša Slovačka, osvoijila je 14 poslaničkim mjesta u parlamentu.

Šef diplomatije Slovačke, Miroslav Lajčak naveo je da će uspjeh esktremnih desničara u parlamentu nanijeti štetu ugledu zemlje.

XS
SM
MD
LG