Dostupni linkovi

Iz SDP-a najavljuju da bi mogli tužiti DPS


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) tužiće svog bivšeg, dugogodišnjeg partnera u vlasti, Demokratsku partiju socijalista (DPS) zbog političkog "progona i revanšizma", najavljeno je danas iz te stranke.

Visoki funkcioner SDP-a Rifat Rastoder kazao je podgoričkom Danu da DPS "započinje čistku" kadrova Socijaldemokratske partije na državnom i lokalnom nivou i takvo ponašanje nazvao "političkim progonom i revanšizmom".

Rastoder je ocenio i da je smena kadrova, koji su na javne funkcije izabrani na konkursima, nezakonita i precizirao da će SDP tužiti DPS u slučaju progona njihovih kadrova sa dužnosti na koje su izabarani putem oglasa.

"Nemoguće je i neprihvatljivo baviti se progonom ljudi tamo gde su bili raspisivani konkursi. Nikada nećemo napraviti administraciju i državne institucije ako nastavimo da se tako proganjamo", upozorio je Rastoder.

DPS i SDP su suštinski raskinuli koaliciju posle 18 godina zajedništva, zbog ozbiljnog razmimoilaženja oko daljih pravaca državnog razvoja.

SDP Ranka Krivokapića je u januaru glasala protiv poverenja vladi Mila Đukanovića, posle čega je DPS pokrenula pitanje razrešenja Krivokapića sa funkcije predsednika Skupštine.

SDP više nema ministara u Đukanovićevoj vladi, a DPS je i formalno na stranačkim organima pokrenula pitanje raskida koalicije sa dugogodišnjim partnerom u vlasti.

Raskinute su i koalicije na lokalnom nivou, gde je došlo do prekompozicije većine u lokalnim skupštinama. SDP i DPS nisu više zajedno u Podgorci, Nikšiću, Žabljaku, Bijelom Polju i Pljevljima, a najavljena je prekompozicija i u Baru.

Koalicije DPS i SDP koje poslednjih meseci razmenjuju teške optužbe, za sada su "na aparatima" jednino još u Tivtu i u Kotoru.

XS
SM
MD
LG