Dostupni linkovi

Pravo žena na imovinu: Tradicija nadvlada zakone


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kada su prava žena u pitanju, na Kosovu postoje ozbiljni problemi kada se radi o nasleđivanju imovine. Na nedavnoj održanoj konferenciji „Povećanje učešća marginalizovanih grupa“ u organizaciji Centra za obuku i resurse u zastupanju, te USAID-a, rečeno je da 19 posto žena na Kosovu poseduje svoju imovinu, a samo četiri posto žena su nasledile imovinu. Imovina se, uglavnom, vodi na muškarce.

Besarta iz Prištine kaže da u njenoj porodici o tome do sad nije bilo reči, ali se nada da će joj roditelji prepisati deo porodičnog nasleđa.

„Još uvek nisam dobila svoj deo nasleđa, ali to ne znači da možda neću. Postoji mogućnosti da će mi deo biti prepisan i nadam se da moji ukućani neće imati ništa protiv toga. Žene trebaju da imaju ravnopravna prava, kada je nasledstvo u pitanju. Preporučujem svim ženama da traže svoj deo“, navodi Besarta.

S druge strane, Jelena iz Gračanice, planira da svoj deo pokloni bratu.

„Očekujem da dobijem svoj deo zato što mislim da sva deca, bez obzira na pol, trebaju da imaju isti tretman. Inače kod nas, u sredini gde živimo, mali je procenat žena koji se odlučuje da uzme to nasledstvo, pa ću tako i ja sve prepustiti svome bratu, pošto imam jednog brata. Smatram da, u situaciji u kojoj sam, to mi nije potrebno“, ističe Jelena.

Iz civilnog društva smatraju da se imovina prepisuje ženskoj deci radi uskih porodičnih interesa. Mnogi problemi u ovoj oblasti naterali su NVO Aureola da istraži ovo pitanje.

Izvršna direktorica u ovoj organizaciji, Sanije Grajćevci, istakla je da muškarci treba da se osveste oko toga da prepisivanje imovine majci, supruzi ili sestri, ne znači poklanjanje, već je to nešto što im zakonski pripada.

„Ima žena koje uživaju to pravo na imovinu, ali to nije na zadovoljavajućem nivou. Nailazili smo na slučajeve da se imovina prepisuje njima, onda kada je potreban neki kredit ili kada žele da se oslobode nekog poreza, a ne zato što im ta imovina možda sleduje”, konstatuje Grajćevci.

Pravo na imovinu je osnovno pravo koje garantuje Ustav Kosova i zakoni na snazi. Ali, u većini slučajeva, tradicija nadvlada zakone.

Arianit Morina, student Pravnog fakulteta na Univerzitetu Prištine, tvrdi da registracija nepokretne imovine više zavisi od porodičnog mentaliteta.

„Žene trebaju da budu deo toga. Ali, to više zavisi od tradicije u kojoj ona živi”, navodi Morina.

Murat Meha, izvršni direktor Kosovske katastarske agencije, izjavio je da kako bi se žene ohrabrile da uživaju to pravo, prepisivanje imovine ženama je prioritet ove agencije.

XS
SM
MD
LG