Dostupni linkovi

UNHCR objavio preporuke za rješenje izbjegličke krize


Izbjeglički kamp Idomeni
Izbjeglički kamp Idomeni

Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) danas je objavila preporuke koje imaju za cilj da pomognu državama da riješe izbjegličku krizu u Evropi, saopćeno je danas iz te agencije.

"Ističe nam vrijeme, a snažno vodstvo i vizija evropskih lidera su nam hitno potrebni da riješimo ono što je, po našem mišljenju, kriza kojom je još uvijek moguće upravljati ukoliko joj se pristupi na pravi način. Ovo je kriza evropske solidarnosti u istoj mjeri u kojoj je i izbjeglička kriza. Kolektivni neuspjeh da se provedu mjere koje su već prije bile dogovorile države članice EU, doveo je do trenutačne eskalacije krize", izjavio je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

Situacija se ubrzano pogoršava, a oko 30.000 ljudi trenutno se nalazi u Grčkoj, od kojih oko jedna trećina u Idomeniju, blizu granice s Makedonijom.

UNHCR podržava napore grčke vlade - angažirao je osoblje, pomaže u koordinaciji odgovora na krizu i osigurao je interventni smještaj, tehničku pomoć i informacije za izbjeglice i migrante, navodi se u saopćenju.

"Sudjelovanje svih država članica EU u rješenju je od ključnog značaja za djelotvorno upravljanje. Ne bi trebalo da ga prepustimo zemljama prvog ulaska izbjeglica, poput Grčke i Italije, ili onima poput Austrije, Njemačke i Švedske koje su primile toliko veliki broj ljudi", kazao je Grandi.

Predložio je državama članicama EU plan za upravljanje i stabilizaciju izbjegličke krize. Plan se sastoji od šest tačaka koje bi trebalo da posluže kao šire smjernice.

Prijedlozi UNHCR-a sasvim su jasni u smislu da je pravična raspodjela odgovornosti od ključnog značaja za donošenje rješenja za upravljanje ovom situacijom i da je neophodno da članice EU dogovore postotke tražilaca azila koji će svaka od njih primiti.

XS
SM
MD
LG