Dostupni linkovi

Razriješen Radman, imenovan v.d. HRT- a


Ilustracija
Ilustracija

Sabor Hrvatske danas je većinom glasova razriješio dosadašnjeg generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gorana Radmana i imenovao novinara i urednika javnog servisa Sinišu Kovačića za vršioca dužnosti generalnog direktora.

Radmanovo razrešenje podržalo je 78 poslanika, četiri su bila protiv, a 29 suzdržano. Za imenovanje Kovačića glasala su 79 poslanika, 15 ih je bilo protiv, a 18 uzdržano.

Postupak razrješenja dosadašnjeg generalnog direktora pokrenuo je Nadzorni odbor HRT zbog nepoštovanja Zakona o HRT, odnosno zbog toga što računovodstveno nisu odvojeni prihodi i rashodi na javnu i komercijalnu djelatnost.

Za razrešenje su bili poslanici vladajuće koalicije desnog centra, koji su i predložili Kovačića za vršioca dužnosti, dok su poslanici opozicije kritikovali način na koji je došlo do smjene, iako su i oni imali primjedbe na Radmanov rad.

O pokretanju procedure za Radmanovu smenu govori se još od dolaska na vlast vlade desnog centra Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta, na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

U kritikama je prednjačio lider HDZ i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko koji je javni servis optužio da radi u korist opozicione Socijaldemokratske partije i odmah po dolasku na vlast poručio da će biti smjena na HRT.

Radman je sve optužbe odbacio i ocijenio da je njegovo razrješenje politički motivisano.

On je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao da je procedura koja je prethodila njegovoj smjeni bila korumpirana, da nije imala zakonskog osnova i da bi mogla da ima opasne posljedice po HRT i Hrvatsku.

Prema Zakonu o HRT, Sabor većinom glasova imenjuje i razrješava generalnog direktora HRT.

XS
SM
MD
LG