Dostupni linkovi

Pavel: Članstvo Crne Gore u NATO-u nije opasnost po bilo koga


Ilustracija
Ilustracija

Članstvo Crne Gore u Alijansi ne predstavlja opasnost po bilo koga, već će, naprotiv, doprinijeti stabilnosti regiona, poručio je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Petr Pavel.

"Impresioniran sam dinamikom reformi koje je Crna Gora sprovela u oblasti evroatlantskih integracija, u približavanju Evropskoj uniji EU i NATO-u. Ta brzina je impresivna i Crna Gora treba da bude ponosna na postignuća u proteklih deset godina“, rekao je on na konferenciji za novinare sa crnogorskom ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić.

Prema riječima Pavela, Crna Gora može da bude ponosna na sva postignuća u tom periodu, kako na ekonomskom, tako na socijalno-političkom, ali i vojnom polju.

On je pohvalio Vojsku Crne Gore (VCG) koja je, kako je kazao, imala niz intenzivnih aktivnosti u smislu implementacije NATO standarda, ocjenjujući da je urađeno puno u proteklim godinama, što se dokazalo prisustvom VCG u raznim misijama NATO-a.

"Crna Gora će, bez obzira na njenu veličinu, biti veoma vrijedan partner u okviru NATO-a“, kazao je Pavel.

On, kako je rekao, vjeruje u široku bezbjednosnu platformu koju pružaju dvije organizacije kao što su NATO i EU.

"Mislim da ova bezbjednosna platforma značajno doprinosi i stabilnosti regiona i Evrope. Ne vidim nikakve potencijalne rizike od članstva Crne Gore, u smislu opasnosti po bilo kog drugog. Naprotiv, smatram da će to doprinijeti stabilnosti ovog regiona“, kazao je Pavel.

On je, kako je rekao, uvjeren da je budućnost u boljoj saradnji, dijeljenju zajedničkih vrijednosti i interesa.

XS
SM
MD
LG