Dostupni linkovi

Republikansko valjanje u blatu


Silueta Donalda Trampa
Silueta Donalda Trampa

Donald Tramp (Trump) je odavno "vruć krompir" u rukama Republikanske partije, međutim u četvrtak su republikanci, čini se ozbiljnije no ikada, odlučili da im je – dosta plikova.

Republikanci sa dugim stažom smatraju da je Tramp balast zbog kojeg bi ova partija mogla izgubiti izbore, a debata u četvrtak uveče potencijalnih predsedničkih kandidata u Vašingtonu protekla je u izuzetno ostrašćenom i krajnje vulgarnom tonu.

Debata je počela kada su Trampa pozvali da prokomentariše napad na Mita Romnija (Mitt Romney) koji je biznismena optužio za siledžijstvo, pohlepu i mizoginiju.

"Podržao sam Romnija, jesam, a pogledajte koliko je on lojalan. Preklinjao me je da kažem koju lepu reč za njega. Mogao sam da mu kažem 'Mit, klekni' i on bi kleknuo. Čovek me je preklinjao", rekao je Tramp Romniju.

Romni, inače, predvodi sve glasnije protivljenje Trampovoj nominaciji. Nazivajući ga "lažljivcem" i "prevarantom" nekadašnja prva perjanica stranke rekao je da Trampova politika koja zagovara deportaciju migranata bez dokumenata i zabranu muslimanima da uđu u SAD, svet čini manje bezbednim mestom za život.

Romni nije propustio priliku ni da dovede u pitanje mentalne kapacitete svog najvećeg konkurenta.

"Donald Tramp nam stalno govori kako je jako pametan. Bojim se da kada je reč o spoljnoj politici, on uopšte nije pametan", poručio je Mit Romni.

Marko Rubio
Marko Rubio

Predvodnik napada na Trampa, Marko Rubio (Marco Rubio), rekao je da "nema nameru da kormilo konzervativnog krila preda nekome ko misli da je nuklearno trojstvo rok bend iz osamdesetih".

Ali, ni Tramp nije zaostajao u napadima, pogotovo kada je trebalo uputiti uvrede. Tako je senatora Floride nazivao "mali Rubio", a senatora Teksasa "lažljivi Ted".

U jednom od najbizarnijih momenata Tramp je branio veličinu svojih šaka, a zatim se našalio na račun drugog dela svoje anatomije.

Mark Rubio je, naime, nedavno pomenuo da Tramp ima male šake i dodao "da se zna šta se kaže za muškarce sa malim šakama".

Tramp je prisutnim pristalicama Republikanske partije pokazao otvorene šake i potom istakao da je sugestija da "i nešto drugo treba da bude malo" – besmislena i u njegovom slučaju lažna.

Valjanje u blatu je nastavljeno kada je Ted Kruz (Ted Cruz) u jednom momentu suflirao Trampu: "Diši, diši, diši".

Inače, Tramp je ovih dana prozivan na više osnova – za to što često menja političke poglede, zbog propalog biznisa, zbog podrške koju je davao demokratima...

On je, pak, publici rekao da zadržava svoje pravo na fleksibilnost i da može da menja mišljenje o stvarima u skladu s tim kako se oseća.

Republikanci četiri države – Kanzasa, Kentakija, Luizijane i Mejna – na birališta izlaze u subotu. Tramp je do sada pobedio u deset od 15 država koliko ih je glasalo, uz obećanje da će "Ameriku ponovo učiniti velikom".

Što se demokratskog tabora tiče, Hilari Klinton (Hillary Clinton) je pobedila u deset država – pet više nego njen rival Berni Sanders (Bernie Sanders). Njih dvoje će se suočiti u debati u Flintu, Mičigenu, u nedelju.

Šta god da se desi, to će verovatno biti manji cirkus od onog koji smo u četvrtak videli kod republikanaca.

XS
SM
MD
LG