Dostupni linkovi

Sud BIH odbio da Radončić bude vraćen u pritvor


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Sud BiH odbio je žalbu i prijedlog Tužilaštva BiH da Fahrudin Radončić bude vraćen u pritvor, zbog navodnih kršenja mjera zabrane, potvrdio je Radončićev advokat Asim Crnalić.

Crnalić je rekao da je dobio rješenje kojim je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva da se Radončić vrati u pritvor, ali i da je odbijena žalba odbrane kojom su tražili da se Radončiću ublaže mjere zabrane, prenose mediji.

Tužilaštva BiH je ranije najavilo žalbu jer smatra da je Radončić prekršio mjere zabrane tako što je davao izjave medijima.

Mjere zabrane odnose se na zabranu napuštanja adrese boravišta, zabrana sastajanja sa svjedocima koji su saslušani, zabrana davanja izjava medijima, kao i sastajanje ili komuniciranje sa drugim osobama koje su optužene u predmetu "Bakir Dautbašić i drugi".

Na ovu odluku Suda BiH Tužilaštvo i odbrana nemaju pravo žalbe.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Radončića, članova SBB-a Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, te Zijada Hadžijahića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa.

Optužnica, koju je Tužilaštvo BiH podiglo 5. februara, tereti ih da su, između ostalog, postali članovi grupe koju je organizovao i njome rukovodio Radončić, te da su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i povezanim radnjama od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine počinili više krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahman da su pokušali izvršiti uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Radončić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u optužnici je označen kao organizator krivičnog djela, a ostali kao izvršioci.

XS
SM
MD
LG