Dostupni linkovi

EK: zabrinuta zbog tenzija na makedonskoj granici


Izbeglice na grčko-makedonskoj granici
Izbeglice na grčko-makedonskoj granici

Evropska komisija (EK) izrazila je danas zabrinutost zbog incidenata na makedonsko-grčkoj granici gde je makedonska policija bacala suzavac na izbeglice.

"Komisija je vrlo zabirnuta zbog incidenata na granici", izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas i dodao da se podrazumeva da sve mere na granici moraju da budu u skladu s medjunarodnim i evropskim pravom. Šinas je dodao da snimci incidenata na granici "još jednom pokazuju da je potrebno zajedničko, evropsko rešenje izbegličke krize".

Makedonska policija upotrebila je u ponedeljak suzavac protiv nekoliko stotina Sirijaca i Iračana koji su pokušali da probiju ogradu na graniciGrčke i Makedonije na prelazu Idomeni.

Makedonski ministar inostranih poslova Nikola Poposki izjavio je danas da je makedonska policija na granici s Grčkom bila suočena s nasilnim pokušajem nekoliko stotina migranata da predju granicu i da bila prinudjena da reaguje kako bi sprečila ilegalni i nekontrolisan prelazak.

Situacija je vrlo napeta na makedonsko-grčkoj granici, gde je više od 7.000 izbeglica blokirano zbog strožih mera kontrole i prijema izbeglica u zemljama duž balkanske rute.

Evropska unija saopštila je danas da je "veoma zabrinuta" zbog situacije na grčko-makedonskoj granici, gdje je makedonska policija ispalila suzavac na stotine migranata.

Komesar EU za humanitarnu pomoć Hristos Stalijanides rekao je da će sutra predložiti plan unutar EU o pružanju hitne pomoći, dodajući da je Grčka zatražila podršku.

Šinas je rekao da je taj korak neophodan da se spreči patnja ljudi.

Grčka Vlada zatražila je 480 miliona evra u opremi i osoblju za formiranje privremenih kampova za izbjeglice koje su blokirane u ovoj zemlji.

XS
SM
MD
LG