Dostupni linkovi

Posle balkanskih zemalja, Tusk će posetiti Turskoj


Donald Tusk
Donald Tusk

Predsednik Evreopskog saveta Donald Tusk danas iz Beča kreće na turneju u balkanskim zemljama a u četvrtak i petak će boraviti u Turskoj pre samita Evropske unije (EU) posvećen izbegličkoj krizi, saopšteno je u Briselu.

Tusk od 1. do 3. marta, boravi u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Skoplju i Atini u okviru priprema samita EU-Turska 7. marta i za sastanak Evropskog saveta kasnije tokom marta.Predsednik Evropskog saveta će se u četvrtak u Ankari sastati s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom a dan kasnije s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Lideri EU žele da Turska primeni što je pre moguće akcioni plan EU-Turska, prema kojem su se vlasti u Ankari obavezale da spreče dalji priliv izbeglica u Evropu, u zamenu za finansijsku pomoć i neke političke ustupke.

"Tuskova poseta zemljama u okviru balkanske rute ima za cilj nastavak gradnje evropskog konsenzusa o rešavanju izbegličke krize kao i pripreme samita s Turskom 7. marta i sastanka Evropskog saveta, 17. i 18. marta", navodi se u saopštenju iz Brisela.

EU je Turskoj obećala milijarde evra, ublažavanje viznog režima i ubrzanje evrointegracija u zamenu za pomoć u graničnoj kontroli i suzbijanju priliva migranata.

Više od dva miliona izbeglica nalazi se u Turskoj, a većina njih je iz Sirije.

Situacija s izbeglicama poslednjih dana pogoršala se pošto su neke zemlje na "balkanskoj ruti" uvele strože mere na granici.

XS
SM
MD
LG