Dostupni linkovi

UNHCR: Najgora humanitarna kriza od Drugog svetskog rata


Izbeglice na grčko-makedonskoj granici
Izbeglice na grčko-makedonskoj granici

Visoki komesarijat za izbeglice (UNHCR) je upozorio danas da se Evropa nalazi na ivici samonametnute humanitarne krize nakon što je broj migranata i izbeglica u Grčkoj dostigao 24.000.

Prema poslednjim informacijama, oko 8.500 migranata nalazi se na prelazu Idomeni, na granici sa Makedonijom, rekao je portparol UNHCR Edrijan Edvards (Adrian Edwards) na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je dodao da je najmanje 1.500 migranata provelo prethodnu noć na otvorenom. "Pretrpanost dovodi do nestašice hrane, skloništa i loših sanitarnih uslova. Tenzije rastu kao i nasilje, a sve to ide na ruku krijumčarima", rekao je Edvards, objavljeno je na sajtu UNHCR.

On je podsetio da vlade ne sarađuju uprkos postignutim sporazumima u mnogim oblastima, a države jedna po jedna uvode restrikcije na granicama.

"Nedosledne prakse rezultuju nepotrebnom patnjom, što dovodi do neusaglašenosti sa EU i standardima međunarodnog prava", rekao je Edvards.

UNHCR je apelovao na sve zemlje članice EU da pojačaju svoje kapacitete za registraciju i obradu tražilaca azila putem nacionalnih procedura kao i kroz šemu evropske relokacije.

Istovremeno, predstavnica UNHCR Melisa Fleming u intervjuu za grčku agenciju ANA kaže da se svet "suočava sa najgorom humanitarnom krizom od Drugog svetskog rata".

"Ono sa čim se Grčka suočava nije fer", navela je Flemingova.

Ona je, u vezi sa novim restrikcijama koje su neke zemlje uvele u vezi sa prilivom izbeglica, kazala da su "one posebno izolacionističke i nisu u skladu sa duhom jedinstva i evropskim vrednostima".

"To nije fer po Grčku. To nije problem koji treba da bude problem samo jedne zemlje zbog njene geografske pozicije. To je problem celokupne Evropske unije, ona mora da se bori protiv njega i pokaže solidarnost prema svima onima koji snose glavni teret", naglasila je Flemingova.

Ona je ponovila da UNHCR "čini najbolje što može da bi pomogao Grčkoj i činiće još više", ali je priznala da će "situacija biti veoma teška".

XS
SM
MD
LG