Dostupni linkovi

Sukob policije i migranata u Calaisu


Izbjeglički kamp "Džungla" u Calaisu
Izbjeglički kamp "Džungla" u Calaisu

Dok su radnici u ponedjeljak rušili dio izbjegličkog kampa "Džungla" u Calaisu, na sjeveru Francuske, izbili su sukobi i migranti su počeli bacati kamenje na francusku policiju koja je odgovorila suzavcem, prenosi BBC.

Prema izvješćima zapaljeno je 12 šatorskih nastamba a uhićene su četiri osobe. Vlasti namjeravaju preseliti migrante u prihvatilišta na drugim lokacijama.

U kampu žive uglavnom migranti s Bliskog istoka, iz Afganistana i Afrike koji se nadaju da će stići do Velike Britanije često ilegalno uz pomoć krijumčara.

Pod okriljem mraka skupine migranata pokušale su se popeti na kamione na autoputu koji vodi do luke u Calaisu. Prema francuskim medijima oko 150 ljudi, neki naoružani metalnim cijevima, popelo se na cestu kako bi blokiralo promet. Specijalna policija suzavcem ih je prisilila na uzmak.

U ponedjeljak radnici su počeli rušiti južno dio "Džungle" i suočili su se s ograničenim otporom. Nekoliko prosvjednika i migranata gađalo ih je kamenjem kako bi odgodili iseljavanje. Do kraja dana srušeno je stotinjak baraka i šatora.

Vlasti vjeruju da će se zbog rušenja kampa oko tisuću migranata morati preseliti.

XS
SM
MD
LG