Dostupni linkovi

Štajnmajer: Zemlje EU da ne krive jedna drugu zbog izbeglica


Frank Valter Štajnmajer
Frank Valter Štajnmajer

Zemlje Evropske unije moraju da sarađuju na razrešenju problema izbegličke krize i da prestanu da krive jedna drugu, izjavio je danas šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

On je u intervjuu grčkom dnevnom listu "Ta Nea" rekao: "Moramo da se borimo za Evropu. Moramo da prestanemo da se međusobno optužujemo. Naprotiv, moramo da ujedinimo snage i zajednički radimo na evropskom rešenju za izbegličku krizu. To je jedini način da Evropa iz ove krize izađe jača", preneo je Rojters.

Ta agencija podseća da su poslednjih nedelja članice EU počele da izražavaju neslaganje oko toga kako izaći na kraj sa prilivom stotina hiljada izbeglica koje beže od rata na Bliskom Istoku i drugih delova sveta.

Grčka, čija su ostrva prva evropska tačka na koju stižu izbeglice, poplavljena je izbeglicama i migrantima. Austrija je prošle nedelje organizovala samit balkanskih zemalja na temu izbegličke krize, ali nije pozvala Atinu, koja je zato pozvala svog ambasadora iz Beča na konsultacije.

Štajnmajer je istakao da jednostrani potezi zemalja EU ne doprinose održivom rešenju problema i dodao da je potreban zajednički kurs.

"Nijedna strana nema koristi kad unutar EU jedna zemlja okrivljuje drugu. Na taj način ne napredujemo čak niti jedan korak ka rešenju izbegličke krize. Procep koji se sada formira mora ponovo uz veliki trud da bude zatvoren", istakao je nemački šef spoljnih poslova.

On je dodao i da je od presudne važnosti da Turska ispuni svoja obećanja i odlučno se izbori sa krijumčarima ljudi kako bi smanjila priliv izbeglica iz Turske u EU.

XS
SM
MD
LG