Dostupni linkovi

Ban: Zabrinjavaju nasilje i zapaljiva retorika na Kosovu


Ban ki Mun
Ban ki Mun

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je u izveštaju o radu misije Ujedinjenih nacija na Kosovu koji će u ponedeljak biti razmatran na sednici Saveta bezbednosti, zabrinutost zbog nasilja i zapaljive retorike kojom predstavnici opozicije na Kosovu ometaju rad Skupštine i podižu napetost na ulicama, preneli su mediji u Srbiji.

Ban je pozvao sve koji su odgovorni da se uzdrže od osporavanja demokratije pribegavanjem nasilju.

U izveštaju koji se odnosi na period od 16. oktobra 2015. do 15. januara 2016. Ban Ki Mun je ocenio da je takav razvoj doprineo zastoju u nekim aspektima primene sporazuma Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. kao i sporazuma postignutih 25. avgusta 2015.

Konkretno, dogovorene procedure i rokovi za uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu ispunjene. Ipak, nedavna odluka Ustavnog suda u Prištini i obećanje vlade da će nastaviti proces uspostvaljanja Asocijacije/Zajednice u skladu sa odlukom Suda, predstavljaju važan korak ka brzom obnavljanju tih napora, navodi se u izveštaju.

S tim u vezi generalni sekretar UN je pozvao sve strane da udvostruče napore u interesu svih koji žive na Kosovu dodajući da pozdravlja obavezu koju su preuzeli i Priština i Beograda u bliskoj budućnosti nastave dijalog na visokom nivou pod pokroviteljstvom EU.

U izveštaju se takođe pozdravlja značajan napredak u integraciji bivšeg osoblja srpske civilne zaštite u kosovske institucije uz ocenu da je to direktna posledica nastavka rada obe strane na primeni sporazuma postignutih u dijalogu, a na lokalnom nivou nastavak produktivne komunikacije gradonačelnika Severne i Južne Mitrovice o tekućim pitanjia ujljučujući i ona koja se tiču opštinskih granica.

Ban Ki Mun je ocenio da potpisivanje i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa EU označava prekretnicu u napretku ka evropskoj integraciji i jasno priznanje kosovskim institucijama za posao koji su obavile. On je pozvao vladu i sve političke aktere da ostanu privrženi tom putu, bez obzira na bronje kratkoročne izazove i borbe.

U izveštaju se navodi i da je kao dokaz temeljnog opredeljenja za vladavinu prava na Kosovu nužna brza i odlučna akcija za potpuno uspostavljanje i operacionalizaciju Specijalnog suda. “Očekujem od svih strana da brzo nastave rad na okončanju preostalih koraka u skladu sa ustavnim amandamnima i zakonima koje je usvojila Skupština Kosova u avgustu 2015.”, naveo je Ban Ki Mun.

Ban Ki Mun je posebno pozdravio i incijative poslovnih lidera unutar privrednih komora Beograda i Prištine da ostave po strani političke probleme i da izgrade novu saradnju u poslovnoj zajednici uz ocenu da su njihovi napori dalekovida pouka.

Uz izveštaj Ban Ki Muna koji će biti razmatran na sednici Saveta bezbednosti UN u ponedeljak priloženi su i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost o aktivnostima Euleksa u periodu od 16.oktobra do 15. januara kao i izveštaj zamenika genealnog sekrtetara NATO o medjunarodnom bezbednosnom prisustvu na Kosovu za period od 1. oktobra do 31.decembra 2015.

XS
SM
MD
LG