Dostupni linkovi

Lavrov i Keri pozdravili prekid vatre u Siriji


Sirija, 27. februar 2016.
Sirija, 27. februar 2016.

Šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri, pozdravili su u subotu u telefonskom razgovoru stupanje na snagu u ponoć prošle noći prekida vatre u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Ministri inostranih poslova su pozdravili prekid vatre u Siriji. Razgovarali su o načinima poštovanja tog primirja i jačanju vojne saradnje između Rusije i SAD", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Lavrov i Keri su razgovarali i o nastavku mirovnih pregovora u Siriji, koji je zakazan 7. marta u Ženevi pod okriljem UN.

Takođe, izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura ocenio je u subotu da je situacija u toj zemlji "prilično ohrabrujuća".

"Prva noć i prvi dan su svakako ostavili utisak da su svi ozbiljni u svojoj posvećenosti da nastave s prestankom neprijateljstva", izjavio je De Mistura.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu u petak u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na militante Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i sirijskog ogranka Al Kaide, te Fronta al Nusra.

Sirijska vlada i 97 pobunjeničkih grupa saopštili su da će poštovati dogovor o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG