Dostupni linkovi

Oko 5.000 izbjeglica blokirano na prelazu Idomeni


Migranti na prelazu Idomeni, 25. februar 2016.
Migranti na prelazu Idomeni, 25. februar 2016.

Više od 5.000 izbeglica i migranata blokirano je u subotu na graničnom prelazu Idomeni u Grčkoj, na granici sa Makedonijom, saopštila je grčka policija.

Makedonija je zatvorila granice prije sedam dana za Afganistance, a od Sirijaca i Iračna se traži da imaju dokumenta i propusnice iz grčkih centara za registraciju izbjeglica. Makedonske vlasti ne dozvoljavaju ulazak onima koji nemaju validne pasoše.

Samo 150 izbjeglica je iz Grčke ušlo u Makedoniju od četvrtka uveče, saopštile su grčke vlasti.

Oko 400 izbjeglica je protestovalo u subotu ujutro kod granice u Idomeniju (kod graničnog prelaza Đevđelija sa makedonske strane), apelujući na makedonske vlasti da otvore granicu.

Šefovi policija zemalja duž balkanske izbjegličke rute dogovorili su se 18. februara o novim pravilima za prolazak i registraciju izbjeglica, kao i da preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije mogu da prolaze samo izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemalja.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je ograničenja uvedena na granicama za izbjeglice duž balkanske rute. On je rekao da te mjere uvedene u regionu nisu u skladu s Konvencijom UN iz 1951. godine o izjbeglicama.

XS
SM
MD
LG