Dostupni linkovi

Ministri EU: Narednih deset dana kritično za izbeglice


Idomeni, 22. februar 2016.
Idomeni, 22. februar 2016.

U roku od deset dana moraju se postići opipljivi i jasni rezultati na terenu u slamanju izbegličke krize u Evropi, jer inače preti opasnost da se ceo sistem potpuno raspadne, izjavio je danas evropski komesar Dimitris Avramopulos na završetku zasedanja ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Briselu.

On je istakao da je na današnjem sastanku ministara EU, turskog ministra Sabahudina Ezturka i visokog komesara UN za izbeglice Filipa Grandija dogovoreno da se primene mere za ubrzanje akcionog plana EU-Turska za zaustavljanje priliva ilegalnih imigranata i razbijanje mreža organizovanog kriminala koje švercuju migrante iz Turske u Evropu.

Sledeći bitan korak za to će biti susret na vrhu EU-Turska 7. marta u Briselu, dodao je Avramopulos i predočio da je od bitne važnosti takodje uključivanje NATO u operacije uništavanja mreža krijumčara imigranata.

Klas Dejkof, ministar unutrašnjih poslova Holandije, predsedavajućeg EU, novinarima je rekao da se zajedničko rešenje mora naći i u saradnji sa zemljama na balkanskom putu izbeglica i Turskom.

Holandski ministar je dodao da su se ministri EU dogovorili da se ojača kontrola identiteta na spoljnim granicama EU i proveri svako ko ulazi ili izlazi iz Evropske unije.

Odlučeno je da buduća evropska obalska straža, koja će proraditi do jula, daje bolje izveštaje o prilivu migranata, utvrdjuje slabe tačke na spoljnim evropskim granicama i brzo uzvraća na opasnosti koje zaprete ugrožavanjem granica.

Na pitanje šta se to tačno očekuje od Turske, koja dosad nije sprovodila akcioni plan usaglašen s EU, Dejkof je uzvratio da "svi žele zajedničko rešenje". On je dodao da to "znači da Turska mora sprovesti s EU usaglašeni plan dovoljno brzo i opipljivo da dodje do bitnog smanjenja priliva imigranata u Evropu, tako da se dolazak imigranata može dovoljno uredjeno rešavati, a ne da bude jednostranih rešenja" i naglasio da ističe vreme."Sat dakle otkucava i neke zemlje misle da, ako nema zajedničkog rešenja, mi moramo delovati, a bilo je i dogovora iako ne celovitih, a zasad ne možemo jamčiti da će ono što svi više žele dati dovoljna rešenja, pa otud vidimo da neke zemlje rade posebno", predočio je Dejkof.

Avramopulos je rekao da su svi obavezni da primene dogovorene mere za celovito evropsko rešenje te krize i naglasio da nema vremena za neusaglašene akcije.

Zamoljen da objasni ne znači li novi unutrašnji sukob unutar EU povlačenje grčkog ambasadora iz Beča zbog toga što je Austrija primenila mere ograničavanja prijema izbeglica i izazvala lančanu reakciju u dogovoru sa zemljama na zapadnobalkanskom putu, Avramopulos je uzvratio da je to samo poziv ambasadoru za konsultacije.

On je dodao da su grčki i austrijski zvaničnici bez ograda razgovarali na današnjem sastanku.

Grčki ministar Janis Muzalas je medjutim izjavio da "Austrija prema Grčkoj postupa kao prema neprijateljima" i naglasio da "Grčka neće pristati da postane Liban Evrope".

XS
SM
MD
LG