Dostupni linkovi

Đukanović spreman za nastavak dijaloga o izborima


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Crnogorski premijer Milo Đukanović spreman je za nastavak razgovora sa opozicijom o uslovima za održavanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, predviđenih za ovu godinu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Razgovori političkih partija su prekinuti u petak, bez planiranog dogovora, a jedan od razloga je i to što je nacrtom političkog sporazuma bilo previđeno da predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ostane na toj funkciji.

To je neprihvatljivo za Demokratsku partiju socijalista koja je nakon prekida razgovora o izborima podnela inicijativu za smenu Krivokapića.

Skupština Crne Gore o tome će odlučiti na prvoj sednici u martu. Smena Krivokapića je obrazložena činjenicom da njegova Socijaldemokratska partija nije glasala za poverenje Vladi krajem januara, čime je raskinuta koalicija te partije i Demokratske partije socijalista.

Za nastavak razgovora predstavnika političkih partija založili su se i izvestilac Evropske unije za Crnu Goru Čarls Tanok, kao i ambasadorka SAD u Podgorici Margaret Ujehara.

Opozicioni savez Demokratski front, u kome su Nova srpska demokratija i Pokret za promjene, nije učestvovao u razgovorima o pripremi novih izbora, jer je ostao pri stavu da je samo uličnim protestima moguće iznuditi formiranje takozvane prelazne vlade koja bi pripremila nove parlamentarne izbore.

Nakon duže pauze, DF je novi protest najavio za subotu 27. februara. Njegovim demonstracijama, prema najavi, neće se pridružiti druge opozicione partije.

XS
SM
MD
LG