Dostupni linkovi

Amnesty: Sramotan odgovor Evrope na migrantsku krizu


Migranti na makedonsko-grčkoj granici
Migranti na makedonsko-grčkoj granici

Sramotan je odgovor evropskih država na migrantsku krizu i postoji rizik da će napori za suprotstavljanje prijetnjama od napada narušiti istorijsku posvećenost Evrope poštovanju ljudskih prava, stav je "Amnesti internešnela".

Nekoliko članica EU uvelo je granične kontrole kao odgovor na veliki talas migranata i izbjeglica. "Evropa, koja je najbogatiji blok na svijetu, nije u stanju da poštuje osnovna prava najprogonjenijih. To je sramotno", rekao je generalni sekretar "Amnesti internešnela" Salil Šeti.

On je pozvao na uspostavljanje bezbjednih, legalnih ruta za ljude koji idu prema Evropi i sa kojima bi se trebalo postupati "od slučaja do slučaja", a ne da budu suočeni sa "kolektivnom kaznom".

"Većina zemalja, osim časnog izuzetka NJemačke, jednostavno su donijele odluku da je zaštita njihovih granica važnija od zaštite prava izbjeglih", smatra i direktor "Amnesti internešnela" za Evropu DŽon Dolhajzen.

"Amnesti internešnel" izrazio je zabrinutost zbog novih zakona o borbi protiv terorizma usvojenih širom Evrope, posebno zbog vanredne situacije uvedene u Francuskoj, nakon terorističkih napada u Parizu u novembru prošle godine kada je poginulo 130 ljudi.

XS
SM
MD
LG