Dostupni linkovi

Iskaz zaštićenog svjedoka o ubistvu prijeratnog sudije Ilića


Naser Orić
Naser Orić

Svjedočenjem zaštićenog svjedoka, video-linkom iz Beograda, nastavljeno je suđenje ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću. Optužnicom, podignutom krajem avgusta prošle godine, Orić i Muhić se terete da su 1992. godine na području Bratunca i Srebrenice počinili ratni zločin ubivši trojicu ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Zaštićeni svjedok "O-1", očevidac ubistava Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića u mjestima Zalazje, Kunjerac i Lolići, svjedočeći protiv ratnog komandanta Armije BiH iz Srebrenice Nasera Orića i Sabahudima Muhića, ispričao je okolnosti pod kojima su ubijeni zarobljeni civili. Svjedočio je video-linkom iz Beograda, a iskaz koji je dao na okolnosti ubistva prijeratnog sudije Slobodana Ilića poklapa se s onim što je naveo i tužilac Miroslav Janjić.

"Naser Orić je izvadio nož iz korica za pasom i ubo Slobodana Ilića u vrat na način da čitavo sječivo noža ulazi u vrat. Od uboda Slobodan Ilić pada na koljena, da bi ga nakon toga Naser Orić udario nogom", naveo je Janjić iznoseći optužbe.

Prema svjedočenju, sudiju Ilića ubio je lično Orić, a zajedno sa Muhićem i Miloševića i Savića.

Unakrsnim ispitivanjem odbrana Nasera Orića pokušavala je u četverosatnom propitivanju osporiti kredibilitet svjedoka, inače bivšeg pripadnika Armije BiH koji je bio pod Orićevom komandom.

Odbrana je tvrdila da svjedok, kojem je javnost prisutna u sudnici mogla čuti samo glas, negirala da je on bio pripadnik Armije BiH, te da se radi o nepouzdanom svjedoku koji je u ranijom iskazima u nekoliko navrata svjedočio drugačije.

Kako optužnica navodi, ubistvo Milutina Miloševića dogodilo se maja 1992, sudije Ilića na Petrovdan iste godine, a Mitra Savića u decembru 1992.

Porodice očekuju pravdu za zločine koji su kako navode strašni:

"Čula sam od zarobljenih lica koji su dati u razmjenu šta je Naser Orić radio od njih, da je vezan, da je mučen i da je ubijen poslije toga."

Tužilac Janjić najavio je da će nakon što bude ispitan zaštićeni svjedok dokazivati krivicu iskazima još nekoliko svjedoka događaja.

"Pet direktnih svjedoka događaja i dva posredna svjedoka od kojih je jedan svjedok oštećeni član porodice", pojasnio je tužilac.

Nastavak ročišta zakazan je za 8. mart, kada će odbrana nastaviti unakrsno ispitivanje.

Suđenju su, kao i prethodni put, prisustvovali i članovi srebreničkih udruženja žrtava, kako bi dali podršku Oriću.

XS
SM
MD
LG