Dostupni linkovi

Smjena šefa Skupštine test nove Đukanovićeve većine


Milo Đukanović i ranko Krivokapić
Milo Đukanović i ranko Krivokapić

Trideset i šest poslanika u Skupštini Crne Gore pokrenulo je inicijativu za razrješenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića sa te funkcije. Po svemu sudeći, Đukanovićeva stranka već ima neophodnu većinu za taj potez. Kakve su moguće implikacije smjene u vrhu parlamenta?

Odmah nakon što su dvomjesečni pregovori vlasti i opozicije o vraćanju povjerenja u izborni proces propali, DPS je najavio da će tražiti smjenu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

U ponedejljak je zahtjev za Krivokapićevom smjenom potpisalo 36 poslanika uz obrazloženje da je SDP jednostrano raskinuo Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju sa DPS-om i ostalim strankama koji je bio na snazi od 2012. godine, uz zahtjev da se sjednica održi 10. marta.

Prema toj inicijativi, novi predsjednik parlamenta biće iz Socijaldemokrata Ivana Brajovića, stranke koja se prije nekoliko mjeseci odcijepila od Krivokapićevog SDP-a.

Podsjetimo, šef poslaničkog kluba DPS Milutin Simović je u petak veče, odmah nakon što je objavljeno da je izostao dogovor vlasti i opozicije, obrazložio je zahtjev za smjenu Krivokapića činjenicom da je SDP uskratila podršku Vladi na sjednici od 27. januara:

„Mi ćemo odmah pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu u skladu sa poslovnikom. Učinili bi to i ranije, ali smo očeivali da će se Krivokapić sam odlučiti na taj jedini lohičan korak jer njegovo istrajavanje na toj funkciji, kao da se ništa nije desilo 27. januara ove godine u parlamentu, je nepoznato u praksi parlamentarizma“, kaže Simović.

Komentarišući najavu njegove smjene, još uvjek aktuelni šef parlamenta Ranko Krivokapić je saopštio da neće bježati od te inicijative, a da će se pokazati postojanje nove parlamentarne većine, koja je po njegovim riječima, moguće nastala na političkoj korupciji:

„Nema potrebe da se od toga bježi, jer je premijer (Milo Đukanović) jasno pokazao zašto želi tu sjednicu. Rekao je šta je razlog te sjednice, da pokaže da ima Vladinu većinu i da ima novu parlamentarnu većinu. I ta sjednica je najvažnija po tome – da se pokaže da li postoji čak i ta indicirano političkom korupcijom većina. Pošto je bilo sumnje da postoji i takva većina, bitno je da se to pokaže kroz tu inicijativu da i takva, indicirano političkom korupcijom, većina postoji i da je stabilna i da ta viseća Vlada više nije viseća već da ima neku većinu, tako bih je nazvao u ovoj priči. Naravno, lično, ne moram biti na funkciji da bih bio slobodan čovjek“, konstatovao je Krivokapić.

Povodom zahtjeva za Krivoapićevom smjenom, prve su se oglasile stranke manjinskih naroda, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i albanska stranka Forca, zajedničkim saopštenjem u kojem se kaže da će potpisati inicijativu i glasati za razrješenje predsjednika Skupštine. Komentarišući ovu činjenicu, Krivokapić je rekao da su današnje stranke nacionalnih manjina i druge stranke aktuelne vladajuće koalicije dominantno sateliti DPS-a:

„Kada su se branili manjinski narodi Hrvati, Bošnjaci...ni te partije ni ti ljudi nisu bili poznati javnosti. I to je dokaz da su one nastale samo kao dio satelitske mreže DPS-a, takozvani falsifikati. Falsifikati odbrane manjinskih naroda, falsifikati Liberala, falsifikati Socijaldemokratske partije. Tako da je stvorena mreža falsifikata izvornih boraca za manjinska prava koji su tada bili Liberalni savez i Socijaldemokratska partija. To je obilježje jednog sistema satelita koji simuliraju politički sistem u Crnoj Gori i političku korupciju naravno koja je zavladala u parlamentu. Najprije se vladalo kupovinom i otimanjem odbornika, sada se to radi sa poslanicima i to je posljednja faza i metastaza jednog načina vladanja kojem na slobodnim izborima mora doći kraj jer postaje prijetnja državi“, ocijenio je Krivokapić.

Kako će se već izvjesna smjena Krivokapića odraziti na političke odnose, pokušaje eventualnih pregovora o rješavanju političkog nepovjerenja pitali smo političkog analitičara Zlatka Vujovića, koji između ostalog kaže - da smjena Krivokapića ne bi trebalo da utiče na potencijalno obnavljanje pregovora o izgradnji povjerenja u izborni proces:

„U situaciji kada imamo konstatovan neuspjeh samih pregovora, DPS je samo iskoristio taktičku prednost i koristi ovo zatišje pred nove pregovore, jer je više nego jasno svima da će se morati pregovori obnoviti, da smjenom Krivokapića ojača svoju poziciju tokom pregovora, odnosno oslabi opoziciju. Da li će to uticati na neku destabilizaciju političke scene? Mislim da u ovom trenutku i neće nešto značajnije iz prostog razloga što u ovom trenutku svi čekaju dodatni podsticaj da se pregovori obnove, a samim tim otvoren je prostor i jednoj i drugoj strani za nekim radikalnijim potezima koji ojačavaju njihove pozicije“, napominje Vujović.

Podsjetimo, neslaganja između DPS-a i SDP-a su duže vrijeme bila vidljiva posebno u oblasti ekonomske politike, a kulminirala su u slučajevima privatizacije Kraljičine plaže i Miločera, što je za epilog imalo uskraćivanje podrške Vladi od strane manjeg koalicionog partnera Krivokapićevog SDP-a.

Osim ekonomskih, i politička neslaganja su postala očigledna tokom parlamentarnog dijaloga Vlade i opozicije o vraćanju povjerenja u izborni proces.

XS
SM
MD
LG