Dostupni linkovi

Libija postaje novi front u borbi protiv IDIL-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Libija sve brže postaje novi front za borbu protiv militantne organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), koja u velikoj meri regrutuje borce iz inostranstva pokušavajući da iskoristi haos u toj naftom bogatoj severnoafričkoj državi u cilju širenja svoje kontrole, ocenjuje agencija AP.

Vašington i njegovi evropski partneri traže način da zaustave podele među libijskim frakcijama kako bi formirali vladu nacionalnog jedinstva koju bi Zapad mogao da podrži u borbi protiv ekstremista.

Američki vazdušni napadi izvedeni u petak na kamp za obuku pripadnika IDIL-a, u kojem je ubijeno više od 40 ljudi uključujući i jednog ekstremističkog vođu, predstavljaju znak da su SAD spremne da deluju snažno čak i pre nego što se uspostavi vlada.

Ekstremisti su tokom poslednjih nekoliko meseci iz svog uporišta u gradu Sirt izveli brojne samoubilačke bombaške napade na policiju.

IDIL do sada nije moglao da preuzme kontrolu nad mnogim delovima Libije kao što je to uspela u Siriji i Iraku, a libijski ogranak te grupe pretrpeo je neuspehe tokom protekle godine.

XS
SM
MD
LG